PvdA-voorzitter Spekman ANP

PvdA-voorzitter Spekman vindt dat PVV-leider Wilders de democratie en de rechtsstaat in gevaar brengt. In een interview met de NRC zegt Spekman dat de geest uit de fles is door de oproep van Wilders om in verzet te komen tegen de asielcentra en door zijn uitspraken over een mogelijke revolte in Nederland.

Wilders heeft al verscheidene keren opgeroepen tot verzet tegen asielzoekerscentra en vorige week waarschuwde hij voor een revolte als zijn partij straks de grootste wordt en niemand met hem wil samenwerken.

Spekman vindt dat er veel te nuchter is gereageerd op de uitspraken van Wilders. "Ik geloof nog steeds dat Wilders niet wil dat er geweld wordt gepleegd in zijn naam, maar de opmerking over de revolte is een heel domme, onverstandige uitspraak", aldus Spekman in de NRC.

Milities

Gisteren zei Spekman in het NOS radioprogramma Met Het Oog op Morgen dat de PVV constant uitbuiting predikt. Hij noemde het een "oeropgave" van de PvdA om uitbuiting te bestrijden. In de NRC uit hij ook zijn zorgen over de protesten tegen de komst van asielzoekerscentra. "Er worden milities opgericht in het land om samen, in hetzelfde outfit, op vergaderingen te voorkomen dat mensen kunnen spreken. Dat is levensgevaarlijk."

Spekman wil dat Wilders zijn woorden terugneemt. "De geest moet terug in de fles, en daar heeft Wilders een rol in". 

PVV-leider Wilders reageert via een tweet op de kritiek van Spekman. "Eerst ons land naar de afgrond brengen en dan zeggen dat ík een gevaar ben?", schrijft hij. 

Vorige week dinsdag ging Wilders nader in op zijn uitspraken over een revolte. Hij zei tegen de NOS dat hij er sterk de voorkeur aangeeft om na de eerstvolgende verkiezingen in een coalitie met andere politieke partijen te gaan regeren, in plaats van weer in de oppositie te komen.

"Mijn oproep is, was en blijft dat andere politieke partijen zaken zullen moeten doen met de PVV. Het is aan niemand uit te leggen als dat niet gebeurt", zegt Wilders. "Ik denk dat het volk dan in opstand komt". Hij hoopt wel dat dat democratisch en geweldloos gebeurt. 

STER reclame