Rechter Tarfusser, president in de zaak-Gbagbo
NOS Nieuws

Excuses Strafhof na blunder in zaak-Gbagbo

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft excuses aangeboden voor het in het openbaar noemen van de namen van vier beschermde getuigen. Het Hof heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd.

Vrijdag kondigde de president van het Strafhof, de Italiaanse rechter Tarfusser, in het proces tegen oud-president Gbagbo van Ivoorkust, een besloten deel van de zitting aan. De bedoeling is dat op zo'n moment de microfoons uit gaan, maar dat gebeurde niet. Op het openbare tv-kanaal van het Hof was duidelijk te horen dat aanklager MacDonald de namen van vier beschermde getuigen noemde.

Voor het Hof zijn mensen die een getuigenis willen afleggen van groot belang. Om hun identiteit te beschermen worden zij tijdens de openbare zitting alleen aangeduid met een letter en een getal.

Woedend

Het fragment circuleerde al snel op sociale media. In Ivoorkust was de blunder groot nieuws.

Vandaag tijdens de zitting ging rechter Tarfusser door het stof. Hij zei dat hij niet weet of de blunder het gevolg is van onachtzaamheid of van een stommiteit. Hij wilde ook niet speculeren over andere oorzaken. "We wachten het uitgebreide onderzoek af", aldus Tarfusser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl