De Afrikaanderwijk in Rotterdam NOS / Robert Bas

Rotterdam heeft vorig jaar hoopgevende resultaten geboekt in de aanpak van verborgen misdaad in kwetsbare wijken, heeft burgemeester Aboutaleb bekendgemaakt. In totaal zijn bij operaties tegen zwart bankieren, witwassen en drugshandel tien miljoen euro, zeven kilo goud, honderden kilo's harddrugs en 23 auto's met een totale waarde van 669.000 euro in beslag genomen. 

De politie werkte hierbij samen met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en andere diensten. 

Ook zijn een aantal leden van criminele families berecht. Zo veroordeelde de rechter enige leden van een Marokkaanse misdaadfamilie tot celstraffen die oplopen tot zes jaar. Andere zaken lopen nog.

Rotterdam pakt witwas-winkels aan

Nu het aantal roofovervallen en inbraken al jaren achtereen daalt, is de politie in Rotterdam in 2015 begonnen met de aanpak van criminaliteit in op het oog gewone winkels en cafés, veelal in probleemwijken. De zaken dienen als dekmantel voor illegale praktijken. 

Er is burgemeester Aboutaleb veel aan gelegen die verborgen misdaad aan te pakken, omdat die in zijn ogen de samenleving dreigt te ondermijnen. "We moeten criminele families uitroken in deze wijken. Want ze zijn een verkeerd voorbeeld", zei hij tegen de NOS.

Geen stoelen

Justitie kwam de malafide praktijken op het spoor door winkels en cafés scherp te observeren. "Zo ontdekten we dat een kapperszaak geen stoelen had. En op de Beijerlandselaan zaten op een gegeven moment elf juwelierszaken. Dat kan natuurlijk niet, zeker niet in zo'n wijk", verduidelijkte een Rotterdamse veiligheidsmedewerker tegenover de NOS.      

Met behulp van de fiscale gegevens van de ondernemers konden de criminelen in sommige gevallen worden achterhaald en opgepakt.  

STER reclame