In Mexico zijn dit jaar 15.000 mensen om het leven gekomen bij drugsgeweld. Dat is een schatting van deskundigen. Daarmee is 2010 het bloedigste jaar in de Mexicaanse drugsoorlog sinds het aantreden van president Felipe Calderón, eind 2006.

Het dodental is ten opzichte van vorig jaar met meer dan vijftig procent gestegen. In 2009 vielen er in de strijd tegen de drugskartels 9635 doden.

De Mexicaanse president Carderón voert sinds zijn aantreden een harde strijd tegen de kartels, maar die vechten terug. De kartels verdienen veel geld met de drugshandel en zijn in grote delen van het Midden-Amerikaanse land actief. De strijd is het hevigst in het noorden van Mexico, met name in de regio rond de grensstad Ciudád Juarez.

Onthoofd

Dagelijks worden slachtoffers onthoofd of gemarteld teruggevonden. Ook worden regelmatig slachtoffers als waarschuwing opgehangen langs de weg.

De Mexicaanse autoriteiten ontkennen dat ze de zaak niet in de hand hebben. Ze zeggen dat het leger drugsbaronnen heeft gedood. Ook werden er recordvangsten aan drugs gedaan, stellen de autoriteiten.

STER reclame