NOS Nieuws

Teleurstelling maar ook begrip onder carnavalsvierders

Carnavalsoptocht Den Bosch afgelast

Door de harde wind gaan veel carnavalsoptochten vandaag niet door. Een teleurstelling voor de toeschouwers, maar zeker ook voor de deelnemers aan de optocht die vaak maandenlang aan hun praalwagens hebben gewerkt. Toch is er ook veel begrip voor de beslissing.

"Er staat nu windkracht vijf tot zes, dat is te doen. Maar maandagmiddag worden windstoten met kracht negen tot tien verwacht. Dat is te veel. Dan nemen we risico's die we gewoon niet moeten nemen", zegt de minister van Optocht van de Oeteldonksche club, Patrick van der Krabben.

Van der Krabben wil niet het risico nemen dat er stukken van wagens loslaten en het publiek inwaaien. Naar de optocht in Den Bosch komen jaarlijks zo'n 150.000 toeschouwers.

Onder de carnavalsvierders is begrip voor zijn besluit. "Jammer, maar veiligheid gaat boven alles", zegt een vrouw.

Een andere feestganger noemt het zuur dat zijn praalwagen in de schuur moet blijven. "Maar waar spreken we over? Het is een keer in de 26 jaar dat het niet door kan gaan".

Teleurgestelde reacties maar ook begrip in Den Bosch na afgelasten optocht

Krabben wil de optocht verplaatsen naar Halfvasten op 6 maart, zoals ook in Breda gebeurt.

Will Hense van de Bredase Carnavals Viering zegt tegen Omroep Brabant dat het een moeilijk, maar weloverwogen besluit was. "Dit is iets waar mensen een heel jaar lang naartoe bouwen. Eén middag waarop ze laten zien wat ze kunnen met carnaval en dan zijn wij nu genoodzaakt om die middag uit te stellen. Dat heeft een grote impact", zegt Hense.

Eerder werd al bekend dat de optochten in Schaijk, Oijen, Macharen en Overlangel zijn afgelast, evenals de Kempenoptocht in Hapert en de optochten in Chaam en Asten.

In Brabant stonden vandaag 56 carnavalsoptochten gepland. De meeste gemeenten beslissen op het laatste moment of ze doorgaan.

Ook in Limburg staan verschillende carnavalsoptochten op de tocht. In Venlo, Arcen, Tegelen, Roermond, Swalmen, Geleen, Brunssum, Hoensbroek en Bocholtz blijven de praalwagens binnen. De optochten in Hulsberg en Montfort worden verplaatst naar morgen.

In Kerkrade trekken de praalwagens wel gewoon door de straten en in Treebeek is wel een optocht, maar zonder praalwagens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl