NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kerkrade: alles zit stevig vast, optocht gaat door

ANP

Hoewel de grote carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda niet doorgaan, gaan de praalwagens in Kerkrade wel de weg op. "Alles wat maar enigszins los zou kunnen gaan, is stevig vastgezet op de wagens", zegt burgemeester Jos Som.

De andere carnavalsverenigingen vinden het vanwege de harde wind onverantwoord om de parades te laten doorgaan. Er worden zware windstoten verwacht die met name hogere praalwagens omver kunnen blazen.

Burgemeester Som heeft daarom de wagens en de route met experts bekeken. "Wat er nu staat is in onze ogen redelijk tot veilig."

Toch weet Som dat hij wel een risico neemt. "We zijn een codeland geworden, maar je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid. Als het straks goed is gegaan, hebben we het goed gedaan. En als er iets fout gaat, ben ik het haasje. Dat is altijd zo in bestuurlijk Nederland."

Vanwege de waarschuwing voor windstoten zijn in meer plaatsen de parades afgelast of uitgesteld. Onder meer in Den Bosch, Breda, Roermond (werd gisteren al bekendgemaakt), Venlo, Schaijk, Swalmen, Oss en Hapert gaan de optochten niet door. 

De verenigingen spreken met de gemeente af of op een later tijdstip de parade alsnog kan plaatsvinden. De verenigingen van Den Bosch en Breda noemen 6 maart, Halfvasten, als alternatief voor de parade. 

Dit is iets waar mensen een heel jaar lang naartoe bouwen. Het uitstellen heeft een grote impact.

Will Hense, Bredase Carnavals Viering

De minister van Optocht van de carnavalsvereniging in Den Bosch maakte kort na 9.00 uur bekend dat de tocht niet kan doorgaan. Er worden te harde windstoten verwacht. "Dan nemen we risico's die we gewoon niet moeten nemen", zei carnavalsminister Patrick van der Krabben. 

Will Hense van de Bredase Carnavals Viering zegt tegen Omroep Brabant dat het een moeilijk, maar weloverwogen besluit was. "Dit is iets waar mensen een heel jaar lang naartoe bouwen. Eén middag waarop ze laten zien wat ze kunnen met carnaval en dan zijn wij nu genoodzaakt om die middag uit te stellen. Dat heeft een grote impact", zegt Hense. 

Carnavalsoptocht Den Bosch afgelast
Teleurgestelde reacties maar ook begrip in Den Bosch na afgelasten optocht

Ook in Duitsland zijn de optochten afgelast vanwege het weer, zoals in Münster, waar doorgaans ook Nederlandse wagens meedoen aan de tocht. Ook in Düsseldorf gaat de parade niet door. Daar worden de praalwagens opgesteld voor het stadhuis. 

In Keulen gaat de parade wel door, maar daar worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Zo mogen paarden dit jaar niet meelopen, zijn constructies die veel wind vangen niet toegestaan en worden panelen van tribunes verwijderd. 

STER reclame