Rector Akgündüz
NOS Nieuws

'Rector islamuniversiteit beschuldigd van plagiaat'

De rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam wordt beschuldigd van plagiaat. Rector Ahmed Akgündüz heeft in zijn academische werk zonder bronvermelding meerdere passages overgeschreven van andere auteurs, zeggen wetenschappers in de Volkskrant.

Akgündüz ontkent de beschuldigingen. "Ik ben uitsluitend beschuldigd op ideologische gronden", schrijft hij aan de krant. De hogeschool heeft volgens de eigen procedure een commissie ingesteld die de beschuldigingen moet onderzoeken. Dat gebeurt onder leiding van vice-voorzitter Gökçekuyu, die in een voorlopige conclusie stelt dat er geen plagiaat is gepleegd.

Ik ben uitsluitend beschuldigd op ideologische gronden.

Ahmed Akgündüz, rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam

Andere wetenschappers zeggen dat er voldoende concrete aanwijzingen zijn voor plagiaat. Zo schrijft Akgündüz een serie boeken over de Koerdische islamgeleerde Said Nursi. Daarin zou hij honderden passages uit een andere biografie hebben overgeschreven. Ook in zijn proefschrift uit 1988 zouden passages sterk lijken op teksten in een Iraaks boek.

De Leidse hoogleraar Turkse taal Erik-Jan Zürcher is een van de wetenschappers die Akgündüz beschuldigt van plagiaat. Een woordvoerder van de Islamitische Universiteit Rotterdam zegt in een reactie dat Zürcher en Akgündüz een juridisch conflict uitvechten en dat de uitspraken van Zürcher daarom in twijfel moeten worden getrokken. Op de andere wetenschappers reageert de woordvoerder niet.

Vaker in opspraak

De 60-jarige Akgündüz is sinds 2001 rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Hij kwam al eerder in opspraak vanwege omstreden uitspraken. Zo kwam hij in 2013 onder vuur te liggen, nadat hij steniging zou hebben aangeduid als "een van de voorgeschreven straffen binnen de islam".

In aanloop naar de verkiezingen in Turkije vorig jaar deed hij op Facebook een oproep om niet op de linkse pro-Koerdische partij HDP te stemmen. Hij omschreef die als een partij van homo's en Armeniërs. Minister Bussemaker riep daarna het bestuur van de IUR op om Akgündüz weg te sturen.

Een paar maanden later twitterde de rector over een Koerdische mensenrechtenadvocaat, die bij een aanslag om het leven was gekomen. Die tweet, die later werd verwijderd, kon worden geïnterpreteerd dat de advocaat de dood min of meer aan zichzelf had te wijten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl