Vermeer aan strop in Amsterdam Arena
NOS Nieuws

Olfers: Voetbalclubs kunnen het hooliganisme niet aanpakken

Supporters die zich misdragen moeten veel meer via het strafrecht worden aangepakt. Dat zegt Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit. Daarin zou Nederland het voorbeeld van Engeland moeten volgen.

Nu moeten de clubs het vaak zelf oplossen. "Wij kijken altijd eerst naar de clubs en de gemeente. In Engeland ligt de verantwoordelijkheid voor vervolging bij het Openbaar Ministerie, dat maakt het duidelijker." Volgens Olfers heeft die aanpak ervoor gezorgd dat het in de Engelse stadions veel rustiger is geworden.

"Omdat alles in Engeland bij het OM ligt, hebben ze die groepen goed in beeld en kunnen ze zwaar gestraft worden."

Gebrek aan lef

Clubs hebben volgens haar niet het lef en de mogelijkheden om op te treden. Gisteren hing een Ajax-supporter een pop, die Feyenoorddoelman Kenneth Vermeer moest voorstellen, aan een strop in de Amsterdam Arena. De man heeft een stadionverbod gekregen.

Het voetbal kan gewoon niet alle problemen oplossen, maatschappelijke problemen moeten worden opgelost door het strafrecht.

Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit.

"Het gebrek aan strafrechtelijke handhaving op dit soort wangedrag begint wel heel pijnlijk te worden", vindt Olfers. "Het voetbal kan gewoon niet alle problemen oplossen, maatschappelijke problemen moeten worden opgelost door het strafrecht." Daarom hoopt Olfers dat de politiek de regels wil aanpassen.

Ook het Supportersplatform Betaald Voetbal ziet een Engelse aanpak wel zitten. "Dit zijn criminelen. We moeten ze uit de anonimiteit halen en zware straffen geven", zegt Eric van Dorp van de SBV. Clubs kunnen niet verder gaan dan een stadionverbod. "En als je zo'n verbod hebt, kom je vaak nog het stadion in."

"Hooligans komen nu met dit gedrag weg en dat moet afgelopen zijn", zegt Van Dorp. Hij hoopt de komende dagen met de KNVB te spreken over maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl