NOS Nieuws

Nieuwe website voor topfuncties voor vrouwen

Minister Bussemaker lanceert site voor topfuncties vrouwen

Er is een nieuw hulpmiddel voor vrouwen die een topfunctie in het bedrijfsleven willen. Minister Bussemaker lanceert een website waarop de plekken staan die vrijkomen in de besturen van de 200 grootste bedrijven van Nederland. Volgens Bussemaker moet de site navigerennaardetop.nl helpen om vrouwelijk talent een topbaan te bezorgen.

De minister vindt het proces rond vacatures in de top van het bedrijfsleven nu te veel een "black box waar een old boys network de baantjes verdeelt". Bussemaker ziet de site overigens niet alleen als een hulpmiddel: er is ook op te vinden door wie een bepaalde functie nu wordt vervuld. Als een bedrijf dan weinig vrouwen aan de top heeft, wordt dat op die manier duidelijk en dat is goed voor de transparantie, vindt Bussemaker.

Enige vooruitgang

De minister heeft zich al vaak kritisch uitgelaten over het geringe aantal vrouwen op hoge posities. Weliswaar zat er vorig jaar enige vooruitgang in, maar het kabinet vindt het tempo te laag. Bussemaker "baalt ervan" dat Nederland achterblijft bij veel andere landen. Het kabinet streeft ernaar dat de top van het bedrijfsleven voor 30 procent uit vrouwen bestaat, maar tot nu toe ligt het percentage maar rond de 10.

Het streefpercentage van 30 gold eerst voor 2016, maar de minister stelde dat onlangs uit tot 2020. Bussemaker spreekt van een laatste kans voor het bedrijfsleven om een verplicht percentage te voorkomen. Ze benadrukt dat er ook al een database bestaat met namen van vrouwelijke kandidaten voor topfuncties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl