Vluchtelingenopvang in Heumensoord bij Nijmegen ANP

Volgens het COC zijn de incidenten in azc's waar homo's, lesbiennes en transgenders mee te maken krijgen veel ernstiger dan tot nu toe gezegd wordt in de media, schrijft Omroep Gelderland op de website.

Janneke van Maanen van het COC: "Het begon met spugen en pesten, maar het escaleert, omdat de situatie langer duurt. We merken dat het aantal incidenten toeneemt, en dat de incidenten heftiger worden. We hebben grote zorgen dat er dodelijke slachtoffers gaan vallen."

Voorlichting of aparte opvang?

Minister Bussemaker van emancipatie wil dat er op azc's voorlichting wordt gegeven over homorechten. Volgens Van Maanen is dat niet genoeg. Daarom pleit ze nogmaals voor safehouses om te voorkomen dat het misgaat.

Regeringspartij VVD is geen voorstander van safehouses, zegt Tweede Kamerlid voor de VVD Hayke Veldman. Hij wil een aparte opvang voor daders. "Door slachtoffers te verplaatsen, beloon je de daders", vindt hij.

Asielaanvraag heroverwegen

Daarnaast vindt de VVD dat er consequenties moeten zijn voor de asielaanvraag, als mensen zich op deze manier misdragen. Kamerlid Veldman: "Hier in Nederland gelden onze normen en waarden, discriminatie van homo's is niet toegestaan en dat moet tussen de oren."

De uiterste consequentie is dat vluchtelingen wat hem betreft geen verblijfsvergunning krijgen, als ze in de opvang homo's, vrouwen of christenen belagen.

Aangiftes

De VVD hamert op aangiftes, maar volgens COC Midden Gelderland is dat ingewikkeld. Veel homo's hebben slechte ervaringen met de politie in hun eigen land en zullen daarom niet snel naar de politie gaan.

STER reclame