Pro Shots
NOS Voetbal

Van Oostveen walgt van gedrag richting Vermeer

"Walgelijk. Meer woorden heb ik er niet voor." Zo reageerde Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, op de incidenten rond Kenneth Vermeer tijdens de Klassieker Ajax-Feyenoord (2-1).

De Feyenoord-doelman kreeg kwetsende spreekkoren naar zijn hoofd en voor het duel werd een pop met zijn naam van de tweede ring opgehangen. Van Oostveen is blij dat "die mafkees" door Ajax is geïdentificeerd en bestraft, maar maakt zich zorgen over de verharding in de stadions.

"We hebben een relatief rustige eerste seizoenshelft gehad. Maar sinds de winterstop is dit al het derde incident, na de oerwoudgeluiden in Den Haag en de doodsbedreigingen aan het adres van spelers van Feyenoord. Dat moet stoppen."

ANP
KNVB-directeur Bert van Oostveen wil in gesprek met de supporterverenigingen over de normvervaging in en rond de stadions.

"We spreken er met zijn allen schande van", concludeert Van Oostveen. "Maar vandaag staan er 50.000 mensen omheen, die hebben ook gezien hoe iemand met een pop naar binnen loopt. Daarom wil ik in gesprek met alle supportersverenigingen over hoe we dit kunnen keren. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid."

Aangifte

Vermeer heeft na de wedstrijd aangifte gedaan bij de politie. Een belangrijk signaal naar de overheid, vindt Van Oostveen. "In Engeland (waar een strenge voetbalwet wordt gehandhaafd, red.) heeft dat echt nut. In Nederland wordt dergelijk gedrag nog vaak door de rechter afgedaan als kwajongensgedrag."

"Misschien hebben we wel te lang gepraat over maatregelen achteraf", aldus Van Oostveen. "Daarom willen we nu meer preventief te werk gaan. Maar als strenger straffen nodig is, dan is het nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl