In 2012 lanceerde Noord-Korea ook een satelliet AFP

Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Het land zegt dat de lancering een "groot succes" is. Op de staatstelevisie werd bekendgemaakt dat het gelukt is om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Ook werd aangekondigd dat er de komende tijd meer satellieten worden gelanceerd.

De lancering was eerder deze week al aangekondigd door Pyongyang aan de Verenigde Naties. Zulke aankondigingen zijn gebruikelijk, als waarschuwing voor bijvoorbeeld vliegtuigen om niet in het lanceergebied te komen. 

De Verenigde Staten en bondgenoten geloven niet dat Noord-Korea met de raket een satelliet wilde lanceren. Zij denken dat het gaat om een test van een langeafstandsraket die de VS zou kunnen bereiken. De VS zegt dat de Noord-Koreanen iets in de ruimte hebben geschoten, maar dat niet duidelijk is wat precies. 

Raketlancering Noord-Korea

Op de Japanse televisie werd kort na de lancering de programmering onderbroken om melding te maken van de Noord-Koreaanse lancering. Er werden beelden getoond van Patriot-luchtafweerraketten op het eiland Okinawa. 

Japan dreigde eerder al de Noord-Koreaanse raket uit de lucht te schieten als die te dicht bij Japans grondgebied zou komen. Nu werd gezegd dat de Patriots worden ingezet om eventuele brokstukken uit de lucht te schieten.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie wordt de baan van de raket gevolgd, en is er geen reden aan te nemen dat de raket een gevaar vormt voor de VS of haar bondgenoten.

Waterstofbom

De lancering komt een maand nadat Noord-Korea naar eigen zeggen een succesvolle test deed met een waterstofbom. Experts twijfelen aan die bewering. Er ontstond wel veel onrust in de regio. De test was een schending van een resolutie van de Verenigde Naties die Noord-Korea verbood om testen uit te voeren met nucleaire wapens en de bijbehorende raketten. 

STER reclame