Eddy Wally in Lava ANP

De Belgische zanger Eddy Wally is gisteravond op 83-jarige leeftijd overleden. Hij zat sinds juli 2011 in een verzorgingstehuis. Rond de feestdagen werd hij opgenomen in het ziekenhuis in Zelzate door een probleem met zijn sondevoeding. 

Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Waaraan hij is overleden, is nog niet bekendgemaakt.

Eddy Wally werd de koning van de charmezangers genoemd; een Vlaams woord dat zanger van het levenslied betekent.      

Met zijn excentrieke voorkomen, dat aan Elvis en Liberace deed denken, was zanger Eddy Wally een van de bekendste Vlamingen. Hij vergeleek zichzelf wel met Frank Sinatra en noemde zich daarom 'The Voice of Europe'.

Wally was als volkszanger erg populair in België en ook in Zuid-Nederland had hij veel fans. Ook trad hij vaak op in andere landen; niet alleen in Europa, maar ook in onder meer Rusland en China.

Eduard van der Walle groeide op in een arm gezin. "Vader en moeder trokken met hun accordeon van café naar café, met een schaaltje om geld in te zamelen. Tijdens de winter liepen we achter de trein, om de kolen op te rapen die uit de wagons vielen", vertelde hij in een programma van de commerciële Belgische tv-zender Vier.

Met zijn vrouw Marietta en dochter Marina EPA

Wally werkte in een fabriek, was marktkoopman en kocht later een café. Dat bouwde hij uit tot een muziekzaal en veel artiesten, onder wie André Hazes, begonnen hun carrière in deze Vlaamse showtempel.

In de jaren 50 ontmoette hij Mariëtje Roegiers, met wie hij in 1956 trouwde. Het paar bleef samen tot 2012, het jaar waarin Mariëtje overleed.

In 1965 scoorde Eddy Wally in eigen land een nummer één hit met Cherie, in Nederland haalde het de 14de plaats. Een andere hit van hem was Als marktkramer ben ik geboren. Beide nummers scoorden in de jaren 90 nogmaals in een house-versie.

In 1973 brak Wally ook internationaal door. Hij werd gevraagd om in Amerika en Canada op te treden. De reis werd gefilmd en in twee delen uitgezonden bij de BRT (tegenwoordig de VRT). Daarna volgde een tour door Rusland, waar hij 24 concerten in 24 verschillende steden gaf. Al snel was hij overal ter wereld te vinden.

Ook was hij op televisie als kapitein Wally in het absurde programma Lava van Kamagurka en Herr Seele. Het drietal presenteerde ook het radioprogramma Studio Kafka op Studio Brussel. Later kreeg hij zijn eigen radioprogramma Onvergetelijk bij Omroep Oost-Vlaanderen.

In 2003 werd Wally getroffen door een zware ziekte, maar hij krabbelde op en stond een jaar later alweer op het podium. Op zijn 75ste verjaardag, in 2007, werd hij in verschillende steden en gemeenten gehuldigd. Duizenden Vlaamse en Nederlandse fans kwamen naar het Antwerpse sportpaleis voor een speciaal concert.

Vier jaar later kreeg Wally toch weer problemen met zijn gezondheid; hij werd getroffen door een hersenbloeding en raakte daardoor deels verlamd. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in een rusthuis in zijn geboorteplaats Zelzate, waar hij ook een eigen museum had.

STER reclame