Vincent Janssen viert zijn doelpunt met Ron Vlaar

Zegereeks van AZ duurt nog voort

Aan de zegereeks van AZ na de winterstop is nog geen einde gekomen. Na de overwinningen op Roda JC, SC Cambuur, Feyenoord en NEC won de ploeg van trainer John van den Brom ook zijn vijfde eredivisieduel van 2016. Ditmaal werd thuis met 1-0 gewonnen van Vitesse, waardoor de Alkmaarders op de ranglijst de Arnhemmers passeerden en nu zesde staan.

Levi Opdam verving bij AZ de geschorste Mattias Johansson, maar het eredivisiedebuut van de 18-jarige verdediger duurde nog geen half uur. Nadat hij al enkele minuten niet fit had geoogd, verliet hij aangeslagen het veld.

Vitesse was aanvankelijk de betere ploeg en Valeri Kazaisjvili dwong doelman Sergio Rochet tot een knappe redding. Naarmate de eerste helft vorderde werd AZ gevaarlijker en moest ook Eloy Room zijn kwaliteiten als keeper etaleren. Hij deed dat bij inzetten van Vincent Janssen en Alireza Jahanbakhsh.

Op slag van rust was het de beurt weer aan Rochet, ditmaal pareerde hij een uithaal van Kosuke Ota en voorkwam hij dat Maikel van der Werff van dichtbij de rebound kon verzilveren.

Janssen weer trefzeker

AZ trok de goede lijn door in de tweede helft. Vitesse werd teruggedrongen en Dabney Dos Santos had de 1-0 op zijn schoen. Na een gestopt schot van Markus Henriksen en een mislukte rebound van Janssen kreeg hij de bal van dichtbij net niet tussen de palen.

Enkele minuten later tekende Janssen wel voor de verdiende 1-0. De na de winterstop zo trefzekere aanvaller legde Shiran Yeini en Arnold Kruiswijk in de luren en liftte de bal over Room heen via de lat in het doel. Het was voor Janssen al de zevende treffer in vijf wedstrijden.

Room voorkwam met een fraaie redding op een kopbal van Henriksen dat AZ even later zijn voorsprong verdubbelde. In het vervolg van de tweede helft richtte Vitesse zich wat op en kregen Denys Oliynyk en Van der Werff kansjes, maar de solide verdediging van AZ hield stand.