Hollandse Hoogte
NOS Nieuws

Zelfmoordterrorist was oorzaak van gat in Somalisch vliegtuig

Aan boord van het vliegtuig dat dinsdag in Somalië een landing maakte met een gat in de romp, explodeerde een bom, ontstoken door een zelfmoordterrorist. Dat er een bom explodeerde werd al vermoed, maar nu hebben de Somalische autoriteiten het ook bevestigd.

De terrorist werd volgens de autoriteiten uit het vliegtuig geblazen na de explosie. Zijn lichaam werd zo'n 40 kilometer ten noorden van het vliegveld gevonden. "De bedoeling van de bom was iedereen aan boord doden", zei de Somalische minister van Transport op een persconferentie.

Volgens hem zat de terreurbeweging al-Shabaab achter de aanslag. Zes mensen zijn gearresteerd, naar aanleiding van informatie uit de bewakingsbeelden van het vliegveld.

Vluchten geschrapt

De luchtvaartmaatschappij Daallo Airlines uit Dubai, heeft na het incident al zijn vluchten naar Mogadishu opgeschort. Wel verwacht het bedrijf de lijndienst snel weer op te kunnen starten.

De explosie gebeurde een kwartier na vertrek, toen het toestel nog aan het stijgen was, op een hoogte van 3350 meter. Als de explosie was gebeurd op 9100 meter, de kruishoogte, waren de gevolgen veel groter geweest, zei de piloot tegen persbureau AP. Hij wist het toestel weer veilig op de grond te krijgen in Mogadishu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl