Een tegendemonstrant wordt afgevoerd tijdens de demonstratie van Pegida in Amsterdam
NOS Nieuws

Aanhoudingen bij onrustig verlopen Pegida-demonstratie

Bij een demonstratie van zo'n 200 aanhangers van de Duitse anti-moslimbeweging Pegida bij het stadhuis van Amsterdam (de Stopera), is onrust ontstaan en zijn 21 aanhoudingen verricht. Tegendemonstranten konden tot op vijf meter van de Pegida-aanhang komen en er werd over en weer geduwd en getrokken.

De ME greep in en de politie verrichtte aan beide kanten aanhoudingen. De meeste arrestanten kwamen voor de tegendemonstratie.

Er werden onder meer rookbommen naar de politie gegooid. De ME en de politie te paard slaagden er daarna in een afstand van zo'n 100 meter te creëren tussen beide groepen. Daarna werd het weer rustig.

De tegendemonstratie van linkse activisten werd gehouden op het Jonas Daniël Meijerplein, maar de demonstranten trokken richting de Stopera. Het is nog onduidelijk waarom ze zo dicht bij de Pegida-aanhang konden komen.

Verdacht pakketje

Vlak voor aanvang van de demonstratie bij de Stopera, die om 15.00 uur zou beginnen, werd in de buurt een verdacht pakketje gevonden. De omgeving werd afgezet en experts onderzoeken het pakketje.

De Pegida-aanhang liep daarop naar de Blauwbrug over de Amstel. De gemeente wilde de demonstratie verplaatsen naar de andere kant van de Stopera, bij het standbeeld van Spinoza, maar daarmee waren de demonstranten het niet eens. Ze kregen uiteindelijk toestemming om tot 16.00 uur op de brug te blijven demonstreren.

Een protest door Pegida-aanhangers is in Amsterdam rumoerig verlopen

Na wat protest tegen het inkorten van de demonstratie, die eigenlijk tot 17.00 uur zou duren, besloot de organisatie de demonstranten op te roepen de eer aan zichzelf te houden en om 16.00 uur rustig te vertrekken. "Bedankt dat u heeft laten zien dat wij vreedzaam zijn, wij gaan rustig naar huis. We laten ons niet provoceren."

De Pegida-aanhang verwijt burgemeester Van der Laan dat ze niet veilig heeft kunnen demonstreren op de afgesproken plek en heeft een nieuwe demonstratie in Amsterdam aangekondigd.

De gemeente stelde bussen beschikbaar om de Pegida-aanhangers "voor hun eigen veiligheid" naar een andere plek te brengen om van daaruit naar huis te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl