Minister Koenders van Buitenlandse Zaken ANP

De aanvallen van het Syrische regime op Aleppo zullen leiden tot nog meer ontheemden en vluchtelingen. Dat heeft minister Koenders van Buitenlandse Zaken gezegd op een bijeenkomst in Amsterdam. Hij sprak daar met Europese collega's over de vluchtelingencrisis. 

Koenders maakt zich zorgen over de humanitaire gevolgen van de aanvallen op Aleppo door het regime van de Syrische president Assad, die hulp krijgt van Rusland. Volgens de minister is het geen toeval dat die worden uitgevoerd op het moment dat er in Genève een voorzichtig begin is gemaakt met vredesbesprekingen. "De bombardementen zijn bedoeld om een nieuwe realiteit op de grond te creëren ten gunste van het regime-Assad", aldus Koenders.

Hij benadrukt dat de vluchtelingen uit Syrië moeten worden opgevangen. Volgens Koenders is een politieke oplossing voor Syrië de enige oplossing voor de vluchtelingencrisis. Hij roept op tot spoedig overleg tussen Rusland en de Verenigde Staten om te komen tot de-escalatie.

Griekenland

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam zei Koenders ook dat Griekenland meer hulp nodig heeft bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Het land kampt met enorme aantallen migranten, die dagelijks vanuit Turkije de oversteek maken in gammele bootjes. 

Volgens Koenders zijn de aantallen zo groot dat geen enkel land in staat was geweest om dit alleen het hoofd te bieden. Hij zegt dat er vanuit de EU-landen meer capaciteit naar Griekenland moet om de autoriteiten te ondersteunen bij de opvang van migranten en de registratie en verwerking van de asielaanvragen. 

STER reclame