Twitter
NOS Nieuws

IS-terrorist was vermoedelijk jongen uit Alphen

De IS-terrorist Abu Hanifa al-Hollandi, die zichzelf vorige week opblies in Jemen, was waarschijnlijk een jongen uit Alphen aan den Rijn die Mazen heette. Dat schrijft het Leidsch Dagblad, dat met zijn vader sprak.

Al-Hollandi was vorige week te zien op een foto die IS verspreidde na een aanslag met een bomauto in Jemen. Daarbij kwamen zeker zeven mensen om het leven. Hij zat in een auto vol explosieven die ontplofte bij het presidentieel paleis.

Vorige week zag ik opeens die foto op televisie. Ik schrok en dacht: hoe kan dat nou?

De vader van Mazen in het Leidsch Dagblad

Zijn portret werd herkend door familie en vrienden. "Vorige week zag ik opeens die foto op televisie. Ik schrok en dacht: hoe kan dat nou?, zegt zijn vader in de krant. Hij zegt dat het gezin waarin Mazen opgroeide niet overdreven religieus was.

"Hij speelde hier gewoon voetbal, had vrienden. Hij is een goede jongen, dat weet iedereen. Toen het net gebeurd was, kwamen zijn vrienden allemaal hier. Zij geloofden het ook niet."

Radicalisering

Mazen vertrok een jaar geleden naar Jemen om Arabisch te studeren. De hele familie ging mee naar Schiphol om hem uit te zwaaien. Er loopt een onderzoek naar wat Mazen in Jemen heeft gedaan en of hij zich inderdaad heeft aangesloten bij IS.

Identificatie van het lichaam van Mazen is niet te verwachten volgens zijn vader. "Op het moment dat mensen zichzelf en anderen meenemen in de dood door zich op te blazen, is het vaststellen van de identiteit vaak heel moeilijk. Dat kan alleen als Buitenlandse Zaken ter plekke een attest op neemt en dat is in die contreien lastig."

Volgens een bron van het Leidsch Dagblad was Mazen onder meer vanwege radicalisering al heel lang in beeld bij politie, gemeente, leerplichtambtenaren en jongerenwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl