twitter
NOS Nieuwsβ€’

'Twitter lanceert komende week niet-chronologische tijdlijn'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Twitter lijkt een functie door te zetten die afgelopen tijd door testende gebruikers niet warm werd onthaald. Sinds december duiken er meldingen op van mensen die ontdekken dat een deel van hun tijdlijn niet meer chronologisch is, maar gebaseerd op een algoritme. Het bleek een test te zijn van Twitter, die volgens BuzzFeed News nu groen licht heeft gekregen om live te gaan.

Volgens de nieuwssite is het platform van plan om komende week de niet-chronologische tijdlijn te lanceren. Twitter presenteert in diezelfde week op woensdag (in de avond, Nederlandse tijd) zijn kwartaal en jaarcijfers. Dat zal opnieuw een belangrijk moment worden voor het medium, dat al tijden worstelt met een kwakkelende gebruikersgroei en allerlei dingen probeert om nieuwe gebruikers aan te trekken.

Tijdlijn is heilig

De niet-chronologische tijdlijn is er daar één van. Gebruikers die de afgelopen maanden de nieuwe tijdlijn kregen reageren verbaasd en snapten vaak niet waarom dit gebeurde. Voor velen is de tijdlijn heilig, omdat Twitter op deze manier de beste nieuwsbron is.

Gebruikers zien het platform niet graag veel verder veranderen in een soort Facebook, waar berichten ook niet meer standaard chronologisch te zien zijn. Twitter zelf hoopt waarschijnlijk dat de nieuwe tijdlijn nieuwe gebruikers helpt om het platform sneller te snappen.

De grote vraag is in welke vorm de nieuwe tijdlijn te zien zal zijn en in welke mate tweets van volgorde veranderen. Ook is niet duidelijk of je er bewust voor kunt kiezen om tweets niet-chronologisch te zien of het in ieder geval mogelijk is om de nieuwe tijdlijn uit te zetten. Verder weten we niet hoe Twitter duidelijk gaat maken waarom deze tweets een andere tijd hebben.

Het platform past al wel langer dingen aan in de tijdlijn. Zo introduceerde het begin vorig jaar de functie 'Terwijl je weg was', waarbij bovenaan je tijdlijn de - volgens Twitter - belangrijkste tweets worden getoond die zijn gepubliceerd terwijl je de app niet open had.

De niet-chronologische tijdlijn past in een nieuwe strategie, die is gelanceerd toen mede-oprichter Jack Dorsey terugkeerde als topman bij Twitter. Al gauw zei hij tijdens de presentatie van kwartaalcijfers dat er geen heilige huisjes zijn en dat Twitter op dit moment voor veel gebruikers nog te ingewikkeld is.

140 tekens

Een andere toevoeging die de laatste tijd veel is besproken, is het feit dat Twitter mensen de ruimte zou geven om meer tekens te gebruiken in tweets. Volgens de laatste berichten lijkt het erop dat Twitter mensen de ruimte wil geven om langere teksten te schrijven, waarvan waarschijnlijk wel alleen de eerste 140 te zien zijn in de tijdlijn. Of deze functie ook binnenkort wordt gelanceerd is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl