Uschi Freitag wil in Rio ook synchroonspringen

time icon
Geschreven door
Edwin Cornelissen
Verslaggever

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schoonspringster Freitag heeft geen goed voorbeeld in Nederland

Schoonspringster Uschi Freitag, die dit weekend in actie komt tijdens het toernooi om de Diving Cup in Eindhoven, verkeert in een luxepositie. Vorig jaar augustus wist ze zich al te plaatsen voor de Olympische Spelen, als eerste Nederlandse schoonspringster in 24 jaar. En dus heeft Freitag alle tijd om zich optimaal voor te bereiden op 'Rio'. "Dat springt wel wat fijner, daar ben ik wel blij mee."

De afgelopen maanden investeerde de 26-jarige Freitag niet zozeer in moeilijkere sprongen. De nadruk lag op perfectioneren. "Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Dus we zijn de kwaliteit van de sprongen en alle kleine details aan het verbeteren."

Freitag: kwaliteit gaat boven kwantiteit

Uschi Freitag heeft alle tijd om zich goed voor te bereiden op de Olympische Spelen. Een reportage van Edwin Cornelissen.

Kwalificatie afdwingen in Rio

Maar de springster uit Maastricht heeft nog meer wensen. Tijdens de Spelen wil ze ook meedoen aan het onderdeel synchroonspringen, samen met haar vaste partner Inge Jansen. Volgende week vertrekt het duo naar de FINA World Cup in het olympische bad van Rio. Daar wordt gestreden om de zeven resterende tickets bij het synchroonspringen.

Uschi Freitag (l) en Inge Jansen (r) tijdens de EK schoonspringen in 2014 ANP

"Het is niet makkelijk", zegt Inge Jansen. "Maar we weten dat we het kunnen. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar. Wij moeten heel constant springen en de rest lekker fouten laten maken. En dan hopen dat het goed uitpakt." Jansen hoopt tijdens de cruciale wedstrijd volgende week ook aan de individuele IOC-eisen te voldoen.

Jansen voelt de druk

Haar olympische missie hangt nadrukkelijk af van de wedstrijd over twee weken in Rio, wat maakt dat Jansen "redelijk wat tientonners" op haar schouders voelt. 

Bij Uschi Freitag is die druk vorig jaar al weggenomen door haar vroege individuele kwalificatie. "Het is een grote berg die van je schouders valt. Je gaat ook anders de wedstrijden in." 

Het is een gevoel waarvan Jansen alleen nog maar kan dromen. "Ik probeer er relaxed onder te blijven en niet teveel naar de toekomst te kijken."

STER Reclame