ANP

'Van der Steur komt ict-belofte politie niet na'

tijd van publicatie

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie komt toezeggingen over betere computersystemen bij de politie niet na. Volgens de Volkskrant moet de politie bij de registratie van asielzoekers en in de opsporing werken met verouderde systemen. In een brief die deze week aan de minister is gestuurd spreekt de commissie die toezicht houdt op de politie-ict van een 'geloofwaardigheidsspanning'.

De vernieuwing van de ict zou parallel moeten lopen met de reorganisatie van de nationale politie. Maar in de praktijk blijft de ict-vernieuwing zo'n 30 procent achter. De huidige systemen zijn verouderd en kwetsbaar. De minister van Veiligheid en Justitie deed de afgelopen twee jaar meerdere keren toezeggingen over vernieuwingen aan de systemen, maar tot nu toe blijven die uit. 

Ruzie

Volgens de Volkskrant zijn de problemen het directe gevolg van hooglopende ruzies tussen de politietop aan de ene kant, en bonden en topambtenaren van Veiligheid en Justitie aan de andere kant. Die werden veroorzaakt doordat voormalig korpschef Gerard Bouman vaak zonder overleg afspraken niet nakwam.

Er werden mediators aangesteld om de problemen op te lossen, maar dat stopte na twee jaar omdat afspraken toch niet werden nageleefd. Die afspraken gingen onder meer over de vernieuwing van computersystemen. 

Tijd nodig

Het is niet voor het eerst dat de toezichthoudende commissie waarschuwt. In 2014 werd al een brief gestuurd aan toenmalig minister Opstelten. Ook toen werd beterschap beloofd, maar niet nagekomen. 

Het ministerie van Justitie laat in een reactie aan de krant weten dat de politie meer tijd nodig heeft om de ict-vernieuwing voor elkaar te krijgen omdat het op orde brengen van de basis van de nationale politie voorrang heeft. "Op het terrein van ict worden scherpe keuzes gemaakt", zegt een woordvoerder in de krant. "Die kunnen effect hebben op het tempo van eerdere toezeggingen aan de Kamer."    

STER reclame