Amerika heeft foto's vrijgegeven van gevangenen die mishandeld zouden zijn AFP

Amerikanen geven foto's van mishandelde gevangenen vrij

time icon

Het Pentagon heeft 198 foto's vrijgegeven van gevangenen in Irak en Afghanistan. Op veel van de foto's zijn lichte verwondingen te zien. Minister van Defensie Ash Carter had het vrijgeven van de foto's in november aangekondigd.

Ze zijn volgens het ministerie van Defensie onderdeel van 56 onderzoeken naar wangedrag door Amerikaanse militairen in gevangenissen in Irak en Afghanistan. 

In 14 gevallen zouden zulke beschuldigingen bevestigd zijn, en in een aantal gevallen zijn levenslange gevangenisstraffen uitgesproken tegen militairen die zich misdragen hebben. In totaal is tegen 65 mensen een strafmaatregel genomen.

Selectief

De American Civil Liberties Union (ACLU) zegt in een reactie niet tevreden te zijn met het aantal foto's dat is vrijgegeven. De bijna 200 foto's maken deel uit van een collectie van zo'n 2000 foto's. De ACLU vroeg meer dan tien jaar geleden al om alle foto's openbaar te maken. 

In een verklaring laat de organisatie weten dat waarschijnlijk juist de niet vrijgegeven foto's bewijs bevatten van mishandeling van gevangenen door Amerikaanse militairen. "Het risico van het selectief openbaren door de overheid, is dat het volk de omvang van de mishandelingen niet te weten komt."

STER Reclame