Maria Zacharova
NOS Nieuws

Moskou: Den Haag wil referendum in diskrediet brengen

Rusland beschuldigt de Nederlandse overheid ervan de uitslag van het referendum over het associatieakkoord met Oekraïne te willen beïnvloeden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt dat het kabinet het referendum in diskrediet wil brengen en zo min mogelijk mensen wil laten stemmen.

Woordvoerder Maria Zacharova wijst erop dat het aantal stemhokjes ten opzichte van raads- en parlementsverkiezingen aanzienlijk wordt verminderd. "Het belangrijkste doel van de campagne is om de bevolking op alle mogelijke manieren op te roepen om niet te gaan stemmen", aldus Zacharova.

De gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor het inrichten van stemlocaties, willen minder hokjes inrichten vanwege het relatief kleine budget voor het referendum op 6 april. Ook de verwachte lage opkomst speelt mee.

'Totale paranoia'

Zacharova hekelt verder "de totale paranoia" over mogelijke Russische bemoeienis bij het referendum, waarover in sommige media is gespeculeerd. "Den Haag bezuinigt in eigen land op een referendum, maar heeft wel anderhalf miljoen euro uitgetrokken voor de strijd tegen de beruchte 'Russische propaganda'", aldus Zacharova. Ze denkt dat "al deze stappen" ertoe moeten leiden dat het quorum van 30 procent niet wordt gehaald en de uitslag van het referendum dus niet geldig is.

Moskou is ook niet te spreken over de financiële steun van 200.000 euro voor het ja-kamp van activist Joshua Livestro, dat het handelsverdrag met Oekraïne steunt. Dat geld komt van de Amerikaanse zakenman George Soros. Zacharova zegt dat hij in het verleden "revoluties heeft gesteund".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl