1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Pro Shots
NOS Voetbal

Andersen: hoef niet per se terug naar Ajax

Hij scoort weer, geeft assists en supporters fluiten hem niet uit maar zingen hem toe. Ajax-huurling Lucas Andersen (21) is bij Willem II aan zijn tweede voetballeven begonnen en dat bevalt de Deen uitstekend. Het ontbreekt Andersen eigenlijk maar aan één ding: "Het zou wel leuk zijn om af en toe contact te hebben met de mensen van Ajax."

Nog voordat Andersen de Arena van binnen had gezien werd hij door de jeugdtrainers van Ajax al vergeleken met Michael Laudrup. De Amsterdammers namen de toen pas 17-jarige Andersen in 2012 over van het Deense Aalborg. Zijn debuut volgde niet lang daarna en trainer Frank de Boer leek vanaf het eerste moment verkocht.

Maar de echte doorbraak bleef uit. Andersen was te wisselvallig. De Deen verloor speeltijd, zijn zelfvertrouwen en de steun van de supporters. Een verhuur aan Willem II leek de beste optie. "Natuurlijk heb ik wel twijfels gehad. Maar ik heb vrij snel laten zien dat dit een goede keuze was door vanaf de eerste dag beslissend te zijn", zegt hij nu.

Met vier doelpunten en evenzoveel assists is Andersen statistisch gezien inderdaad bezig aan een aardig seizoen. Die goede cijfers zijn grotendeels te danken aan zijn glaszuivere hattrick in Enschede tegen FC Twente. "Ik heb weer zelfvertrouwen en voel me gelukkig", vertelt de Deen Andersen in nagenoeg perfect Nederlands.

Pro Shots
Lucas Andersen scoorde dit seizoen vier keer voor Willem II

Geen contact met Ajax

De progressie die Andersen boekt bij Willem II is interessant voor Ajax, de club waar de flankspeler immers nog tot medio 2018 onder contract staat. Maar vanuit Amsterdam hoort Andersen niets. "Dat mis ik wel. Waarschijnlijk ga ik straks ook weer terug naar Ajax, dus het zou wel leuk zijn om af en toe contact te hebben met hen."

Een complimentje na een goede wedstrijd van bijvoorbeeld De Boer hoeft de Deen niet te verwachten. "Dat is wel jammer, ja. Ik heb dat misschien wel wat meer nodig dan anderen", zegt hij.

Dat zijn eerste jaren bij Ajax geen onverdeeld succes werden, vindt Andersen jammer, maar wakker ligt hij er ook niet van. "Iedereen heeft zijn eigen weg. Willem II is voor mij een tussenstap. En als je het hier goed doet, kun je bijna overal naartoe", klinkt het vol bravoure.

Of zijn nabije toekomst weer in Amsterdam ligt, durft Andersen niet te voorspellen. Hij wil een goede tweede seizoenshelft draaien, en dan ziet hij wel. "Als zij graag met mij door willen en het gevoel is goed, dan ga ik terug. Maar van mij hoeft het niet per se. Als ik terug moet, ga ik strijden voor een basisplek."

Hattrick Andersen tegen FC Twente

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl