Websites waarvandaan bestanden illegaal te downloaden zijn
NOS Nieuws

Filmbranche eist 1 miljard euro van de staat voor downloads

Nederlandse filmproducenten willen een schadevergoeding van ruim 1 miljard euro van de Nederlandse staat. Dat bedrag zijn ze naar eigen zeggen misgelopen door illegale downloads. Volgens de filmbranche is de staat daar verantwoordelijk voor.

In een brief aan staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie schrijven de filmmakers dat de staat jarenlang heeft volgehouden dat het kopiëren uit illegale bron was toegestaan. "Daardoor heeft een hele generatie consumenten het idee gekregen dat gebruik van films zonder betaling gewoon mag."

Maatregelen

De Nederlandse filmproducenten en distributeurs willen daarom een vergoeding van de schade en eisen dat de staat met maatregelen komt om piraterij aan te pakken. Zo willen ze dat er meer voorlichting komt om consumenten ervan bewust te maken dat illegaal downloaden niet mag.

Ook willen ze dat de staat ervoor zorgt dat illegale downloadplatforms van het web verdwijnen en dat internetpiraten strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

"Iedereen vindt dat je een straf verdient als je broodjes jat bij de bakker, maar als je illegaal een film downloadt is dat veel minder common sense", aldus Klaas de Jong namens de Vereniging van Speelfilm Ondernemers.

De filmproducenten willen binnen twee weken in gesprek met de staatssecretaris, anders stappen ze naar de rechter.

"Kleine kans"

Om een kans te maken bij de rechter zal de filmbranche eerst moeten aantonen dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld. "Anders kan die hele claim de prullenbak in", zegt advocaat Menno Weij van advocatenkantoor SOLV. Volgens hem is het aantonen van onrechtmatigheid in dit geval nog lastig.

"De Nederlandse staat heeft met de beste bedoelingen uitleg gegeven aan de thuiskopieregeling. De staat heeft er zelfs voor gezorgd dat filmmakers voor een deel gecompenseerd werden voor illegale downloads. Zo moesten fabrikanten van producten waar je illegale bestanden op kunt zetten, zoals dvd’s en laptops, een kleine vergoeding aan de branche betalen."

Volgens Weij kan de staat ook moeilijk voor de volle honderd procent aansprakelijk worden gesteld voor illegale downloads. "Het probleem begint al bij aanbieders van illegale content. Die zitten hoe dan ook fout."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl