Huren vrije sector fors gestegen, 'de markt is ongezond'

Aangepast
Huurprijzen per provincie

De huurprijzen in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal gestegen met 5,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Uit cijfers van online huurplatform Pararius blijkt dat de prijzen vooral de laatste drie jaar zijn gestegen. Volgens Pararius komt dat mede doordat er een groot tekort is aan vrije sector-woningen. 

"De huurmarkt is ongezond", zegt directeur Jasper de Groot. "Als je kijkt naar de woningvoorraad dan is slechts zo'n 5 procent van de huizen een huurwoning in de vrije sector. Dat is veel te weinig."

Verschillen

Er zijn grote regionale verschillen in de huurprijzen. Gemiddeld kost een huurwoning in Nederland 1365 euro per maand. Maar dat gemiddelde wordt door de Randstad fors omhoog getrokken. Als je kijkt naar Nederland zonder de Randstad dan kost een huurwoning maar zo'n 950 euro.

En binnen de Randstad zijn er ook grote verschillen. Veruit de hoogste huren worden in Amsterdam betaald. Daar is de gemiddelde huurprijs zo'n 2200 euro. Ter vergelijking: In Rotterdam is dat zo'n 1200 euro, in Utrecht 1400 en in Den Haag 1500.

In Amsterdam zijn de huren ook het meest gestegen, met 10,4 procent. Dat is precies twee keer zo hard als de landelijke stijging (5,2 procent).

NOS / Lars Boogaard

Onbetaalbaar

"Amsterdam is natuurlijk een heel populaire stad", zegt De Groot. "Er is veel bedrijvigheid, veel expats die druk uitoefenen op de markt. Dat in combinatie met een kleine voorraad huurwoningen leidt ertoe dat de prijzen ontzettend stijgen. Zolang er niet wordt bijgebouwd zal dat zo blijven."

Voor middeninkomens zijn huurwoningen in de vrije sector in Amsterdam onbetaalbaar geworden. "Voor mensen die zo'n 700 tot 1000 euro aan huur kunnen opbrengen, is nagenoeg niks te krijgen." Er zijn wel veel sociale huurwoningen in Amsterdam voor mensen met een laag of middeninkomen, maar daarvoor gelden vaak wachttijden van meer dan tien jaar.

Minister Blok voor Wonen zegt dat de cijfers eens te meer aangeven dat er veel meer huurwoningen in de vrije sector moeten komen. Hij zegt dat hij hier al vanaf het begin van zijn ministerschap voor pleit. 

"We weten ook dat beleggers staan te dringen om te gaan bouwen voor die sector, en er liggen ook miljarden klaar. Nu is het de taak van gemeentes om de bouwgrond beschikbaar te stellen."

Blok zegt dat de huurwet die gisteren in de Tweede Kamer is behandeld, ervoor zal zorgen dat meer mensen belangstelling krijgen voor een huurwoning in de vrije sector. Die wet moet nog naar de Eerste Kamer. 

STER Reclame