NOS NieuwsAangepast

'Van der Steur geeft vals beeld Volkert van der Graaf'

'Van der Steur geeft een vals beeld van de begeleiding van Volkert van der Graaf'

De advocaat van Volkert van der Graaf zegt dat minister van Justitie Van der Steur een een vals beeld geeft van de begeleiding van zijn cliënt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Steur dat de moordenaar van Pim Fortuyn intensief wordt begeleid. "Dat zijn onjuistheden, want hij wordt niet begeleid", zegt advocaat Willem Jebbink in het NOS Radio 1 Journaal.

Dinsdag informeerde Van der Steur de Kamer over het re-integratietraject van Van der Graaf, die in mei 2014 onder voorwaarden vrijkwam.

'Hallo en aju'

Volgens Jebbink doet de minister het voorkomen alsof Van der Graaf nauwgezet psychisch en praktisch wordt begeleid. Dat klopt niet, zegt hij. "Dat moet ook niet. Er is geen hulpvraag van Van der Graaf, dus daarom is er voor de reclassering geen taak weggelegd."

Door te schrijven dat de begeleiding door een psychiater is beëindigd en opgevolgd moet worden door een psycholoog, suggereert de minister volgens Jebbink bovendien dat Van der Graaf een psychisch probleem heeft. Terwijl inmiddels vier gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat Van der Graaf geen psychische problemen heeft.

Anderhalf jaar geleden schreef de psychiater dat er geen noodzaak is voor begeleiding. Ook die brief is door de krant ingezien. Afgelopen zomer heeft de psychiater nogmaals gezegd dat begeleiding niet nodig is.

Vervolgtraject

Toch kreeg Van der Graaf in december te horen dat het OM hem wil verplichten tot een vervolgtraject met een psycholoog. Daar is volgens Jebbink geen aanleiding voor en het wordt ook niet gemotiveerd.

In de Volkskrant zegt Jebbink dat de minister een clausule verzwijgt waarin staat dat psychische begeleiding duurt zolang de psychiater dat nodig acht. "Je zou bijna denken dat de psycholoog erbij is gehaald zodat de minister meer te melden heeft aan de Kamer."

Een woordvoerder van de minister die ook namens het OM spreekt zegt hier niets over te kunnen zeggen, om redenen van privacy.

'Halve waarheid'

"Ik heb de indruk dat minister Van der Steur opnieuw niet de hele waarheid vertelt", reageert Kamerlid Michiel van Nispen van de SP. "Hij schetst voor zijn imago een rooskleuriger beeld van zaken om een deel van de Kamer tevreden te stellen."

Van Nispen wil zo snel mogelijk duidelijkheid van de minister over de beweringen van Jebbink. "Er gaat geen dag voorbij of we moeten controleren of het klopt wat de minister zegt. Dat kan en past niet. Dat is een minister van Veiligheid en Justitie onwaardig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl