NOS Nieuws Binnenland

Burgerlijke ongehoorzaamheid tegen strafbaarheid bij hulp levenseinde

ANP

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) legt zich niet bij neer bij strafbaarstelling van hulp bij zelfdoding van mensen die hun leven voltooid vinden. 

"Als we geen proef kunnen houden met laatste wil-middelen voor onze leden, zullen we ervoor zorgen dat we ze zonder arts pillen bij elkaar krijgen", zei secretaris Gert Rebergen in het radioprogramma Nieuws en Co van de NOS-NTR.

Vandaag kwam het rapport naar buiten van de commissie die onderzocht in welke mate hulp bij euthanasie van mensen zonder medische klachten strafbaar moet blijven. De commissie-Schnabel ziet geen noodzaak om de wet aan te passen.

Adviseren

De CLW vindt dat "een deel van de Nederlanders niet mag bepalen dat mensen tegen heug en meug moeten blijven leven als ze zelf willen sterven".

Daarom kiest de coöperatie voor "burgerlijke ongehoorzaamheid" door mensen die hun leven willen beëindigen daarbij te adviseren, aldus Rebergen. "Er zijn meer dan genoeg pillen beschikbaar om een zelf geregisseerd levenseinde mogelijk te maken."

Vrijwilligers 

Het CLW wil zo een proefproces uitlokken. Er hebben zich volgens Rebergen "vijf vrijwilligers" gemeld die op die manier euthanasie willen plegen.

De coöperatie begaat daarmee geen strafbare feiten, zegt Rebergen. "Wij wijzen alleen de weg."

STER reclame