Abdelhamid Abaaoud EPA

Hoe het vermoedelijke brein achter aanslagen Parijs werd gevonden

time icon

De vrouw die de politie vertelde waar Abdelhamid Abaaoud zich na de aanslagen in Parijs schuilhield, doet voor het eerst haar verhaal. Abaaoud, die wordt gezien als de bedenker van de aanslagen in de Franse hoofdstad, werd een paar dagen daarna bij een grote politieactie gedood.

De vrouw, die Sonia wordt genoemd, vertelt aan het Franse radiostation RMC dat ze Abaaoud twee dagen na de aanslagen ontmoette, op 15 november. Ze was toen samen met de nicht van Abaaoud, Hasna Ait Boulahcen. Die kreeg een telefoontje met de mededeling dat ze een auto moest regelen om iemand op te pikken.

Hij lachte. Hij zag er helemaal niet uit als een terrorist.

Sonia

De twee vrouwen gingen samen naar een industrieterrein in de Parijse voorstad Saint-Denis. Nadat de nicht een speciale code riep, kwam Abaaoud vanachter een bosje te voorschijn. "Hij droeg een zonnehoedje, oranje sportschoenen en een bomberjack. Hij lachte, hij zag er helemaal niet uit als een terrorist", vertelt de vrouw aan de Franse radiozender. Haar stem is vervormd.

Volgens Sonia was de nicht verbaasd om Abaaoud te zien. "Je leeft nog, riep ze uit. Wat doe je hier?" Abaaoud zei tegen zijn nicht dat hij een onderkomen nodig had voor de komende 48 uur.

In het RMC-interview vertelt de vrouw dat ze zelf ook met Abaaoud sprak.

Sonia: "Was je betrokken bij wat er is gebeurd?"
Abaaoud: "De terrassen bij het café, dat was ik."
Sonia: "Maar je hebt onschuldige mensen gedood."
Abaaoud: "Nee, ze waren niet onschuldig. Je moet eens zien wat er met ons gebeurt in Syrië."

Sonia vertelt verder dat Abaaoud nogal zelfingenomen was. Over de aanslagen, zegt ze, vertelde hij zo nonchalant, alsof hij boodschappen had gedaan en het de gewoonste zaak van de wereld was. Ze vroeg hem ook hoe hij naar Parijs had weten te komen. "Zonder officiële papieren", zei hij. "In gezelschap van Irakezen, Fransen, Duitsers en Engelsen. Zo'n negentig IS'ers bevinden zich nu verspreid over Europa".

Volgens de vrouw vertelde Abaaoud ook dat er een nieuwe aanslag zou volgen, op een winkelcentrum, een politiebureau en een ziekenhuis in de zakenwijk La Défense. Volgens Sonia zei Abaaoud: "Sommige aanslagen zijn mislukt en ik ben hier om ervoor te zorgen dat er geen aanslagen meer mislukken".

1/5 De aanslagen van 13 november waren op vier plekken. Abaaoud zou het tegen Sonia hebben gehad over de actie bij restaurant Le Petit Cambodge NOS / Els Engel
2/5 De meeste doden vielen op 13 november in theater Bataclan: 89 Le Monde
3/5 Bij het theater kwamen in het weekend na de aanslagen tal van Parijzenaren samen EPA
4/5 Abaaoud verschanste zich in Saint-Denis, waar de politie hem om het spoor kwam EPA
5/5 Abaaoud kwam bij de politie-actie om het leven. Het appartement werd deels opgeblazen EPA

Sonia vertelt dat ze tegen Abaaouds nicht zei dat ze de politie moest bellen, maar dat die dat weigerde. Zijn nicht zei dat Abaaoud zijn klus moest afmaken en dat hij dan zou vertrekken. Sonia belde vervolgens zelf met de politie.

Ze zegt dat ze nu met haar verhaal naar de media is gestapt, omdat ze vindt dat de politie haar onvoldoende beschermt. De politie heeft haar geadviseerd om haar naam en woonplaats te veranderen. Maar omdat ze nog wel hetzelfde identiteitsbewijs heeft, kan ze volgens eigen zeggen geen werk vinden. Met de beperkte bescherming van de politie vreest ze voor haar leven.

De 28-jarige Abaaoud werd enkele dagen na de aanslagen gedood bij een grote politieactie in de Parijse voorstad Saint-Denis.

STER Reclame