NOS Nieuws

Advocaat: Bart van U. stak Borst dood in een opwelling

Bart van U. heeft een verklaring afgelegd achter gesloten deuren

Bart van U. was niet van plan om Els Borst dood te steken toen hij op 8 februari 2014 naar haar huis ging. Dat heeft Van U.'s advocaat Noëlle Pieterse gezegd. Hij zou bij Borst de adressen hebben willen achterhalen van de oud-premiers Kok en Balkenende. Pas ter plekke besloot hij naar eigen zeggen de oud-D66-minister om te brengen.

Van U. kwam eerder vandaag met een bekentenis voor de rechtbank. In een verklaring achter gesloten deuren noemde hij als motief voor de moord Borsts inzet als minister voor de euthanasiewet. Hij sprak van "een goddelijke opdracht".

Blindedarmontsteking

Volgens Pieterse heeft euthanasie Van U. van jongs af beziggehouden. Toen hij 7 was, kreeg hij blindedarmontsteking en raakte hij in een soort comateuze toestand, zei de advocaat in Radio EenVandaag. "Gedurende die toestand heeft hij de opdracht gekregen van God, zo heeft hij verklaard, om degene te doden die verantwoordelijk was voor euthanasie."

In de periode voorafgaand aan de moord was Van U. al vaker bij Borst aan de deur geweest voor de adressen van Kok en Balkenende. Maar pas op 8 februari, voor de deur van Borst, "viel het hem samen, de opdracht die hij eerder had gekregen, en heeft hij mevrouw Borst om het leven gebracht", aldus Pieterse.

Toerekeningsvatbaar

De advocaat wil niet spreken van een politieke moord. "Die indruk heb ik niet helemaal. Al is het wel zo dat hij echt gewetensbezwaren heeft tegen de euthanasiewetgeving. Dat heeft hij ook ten aanzien van de abortuswetgeving. Hij heeft verklaard dat de opdracht die hij van jongs af aan heeft meegekregen hem altijd is bijgebleven maar niet altijd even actueel is geweest."

Pieterse wil niet vooruitlopen op de gevolgen van Van U.'s verklaring voor de strafzaak. "Maar ik ben natuurlijk wel benieuwd in hoeverre hij toerekeningsvatbaar kan worden geacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl