Rafael Nadal
NOS SportAangepast

Afzeggingen publiekstrekkers teisteren ABN Amro-toernooi al langer

Door de afmeldingen van Rafael Nadal en Stan Wawrinka is het ABN Amro-toernooi zijn publiekstrekkers kwijt. Alweer. Spelersproblemen in Rotterdam, het is om gek van te worden. Een aantal dieptepunten op een rij.

2016: streep door Federer

Het hele toernooi was afgestemd op de deelname van de Zwitser, maar na zijn halve finaleplaats bij de Australian Open liep Roger Federer op zeer knullige wijze een blessure op. Hij verdraaide zijn knie bij het in bad doen van zijn kinderen. Pas in april kon hij weer wedstrijden spelen.

Richard Krajicek en Roger Federer in 2013

2006: het toppunt

Het toppunt wat betreft afmeldingen was de editie van 2006. Ongeloof regeerde. Ook toen zorgde Federer voor de grootste teleurstelling, maar ook Rafael Nadal, Marat Safin, Sebastien Grosjean en de Nederlanders Sjeng Schalken, Martin Verkerk en Peter Wessels haakten af.

En tot overmaat van ramp moest Rotterdammer Raemon Sluiter in de eerste ronde geblesseerd de strijd staken. In de finale won Radek Stepanek in 45 minuten van Olivier Rochus.

Marat Safin deed in 2003 voor het laatst mee in Rotterdam

1985: McEnroe zet trend

Het was John McEnroe die in 1985 een trend zette wat betreft late afmeldingen in Rotterdam door zich een uur voor de loting terug te trekken. De Amerikaanse toernooifavoriet liet zijn vader naar directeur Wim Buitendijk bellen dat hij een polsblessure had.

"Waar je een jaar aan werkt, valt nu ineens in het water", zei Buitendijk destijds. Krajicek zei vorig jaar ongeveer hetzelfde bij de afmelding van Federer. Buitendijk polste tevergeefs Ivan Lendl, Jimmy Connors en Yannick Noah als vervanger.

John McEnroe deed vier keer mee in Rotterdam

1996: "Pete, is it never enough?"

Amerikanen en Rotterdam, dat gaat sowieso niet samen. Ze komen zelden deze kant op en als ze komen, vragen ze daar veel geld voor. Pete Sampras kreeg in 1996 500.000 dollar. Toen hij het startgeld binnen had, hoefde Pistol Pete halverwege de week niet lang na te denken toen hij zijn voet verstuikte: opgave voor de kwartfinale. Een week later speelde hij gewoon weer in Indian Wells.

In de perszaal ging het die week regelmatig over de gage van Sampras. Bij de vraag "Is it never enough?" betrok zijn gezicht. De Amerikaan kwam nooit meer terug naar het ABN Amro-toernooi.

1996: Sampras verlaat ABN Amro-toernooi

1997: Becker komt wéér niet

Qua afmeldingen maakte niemand het zo bont als Boris Becker. De winnaar van de editie van 1992 liet maar liefst vier keer op het laatste moment verstek gaan. Dit tot grote frustratie van toernooidirecteur Wim Buitendijk: "Ik vraag Becker nooit meer".

De Duitser was in 2013 een dagje op bezoek bij het ABN Amro-toernooi en kon zich die uitspraak nog goed herinneren. "Hij was heel boos. Logisch. Sorry, maar ik deed het niet met opzet. Ik wilde spelen. Dit gebeurde alleen in Rotterdam."

Haat-liefde-verhouding Becker met Rotterdam

1983: Vilas krijgt hekel aan Rotterdam

Wellicht dat Ion Tiriac achter de afmeldingen van Becker zat. De manager van de Duitser haatte Rotterdam. De oorsprong daarvan ligt in 1983, toen hij coach was van Guillermo Vilas. De Argentijn verving Jimmy Connors, maar hij en Tiriac bedongen toch startgeld. Dat was verboden en daar werd Vilas later voor geschorst.

Maar er was meer. Vilas en Tiriac moesten mee naar het politiebureau, omdat ze op weg naar een training in Ahoy geen papieren bij zich hadden. Ondertussen werd hun auto ook nog weggesleept en het kostte de twee 196 gulden om die terug te krijgen.

Het zat Guillermo Vilas buiten de baan niet mee in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl