NOS Nieuws

Fransen boos over spellingsregels: Je Suis Accent Circonflexe

Opwinding in Frankrijk over een vanouds gevoelige kwestie: de spelling. Gisteren berichtte de zender TF1 dat de vernieuwde spellingsregels, die al sinds 1990 op de plank liggen, met ingang van het nieuwe schooljaar verplicht worden. Veel media namen dat bericht over.

Boosheid alom: tegenstanders wijzen erop dat de nieuwe regels juist tot meer verwarring leiden. Ze voeren actie tegen de verandering onder de hashtag Je Suis Accent Circonflexe, een humoristische verwijzing naar de Je Suis Charlie-protesten na de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo vorig jaar januari.

Alleen: het bericht van TF1 klopte niet. Wat er komend schooljaar wel gebeurt, is dat de uitgevers van schoolboeken de vernieuwde spellingsregels gaan toepassen. En dat heeft toch wel gevolgen: ongeveer 2400 woorden zullen daardoor anders worden geschreven.

Zo verdwijnt het accent circonflexe (^) bij de letters i en u, verliezen sommige woorden hun streepje en wordt de meervoudsvorm van buitenlandse woorden aangepast.

Dat betekent dat maîtresse maitresse wordt, en coût (kosten) cout. De spelling van mûr (rijp) blijft wel gelijk en ook sûr (zeker) verliest zijn dakje niet, om het onderscheid met mur (muur) en sur (op) te houden.

Daarnaast mag piquenique voortaan zonder streepje, evenals millepatte (duizendpoot) en portemonnaie (portemonnee). Buitenlandse woorden worden vervoegd alsof het Franse woorden zijn, dus des misses wordt des miss.

De spellingsregels zijn bedoeld om de geschreven taal makkelijker te maken. Van andere woorden gaat daarom de onlogische spelling op de schop: ui verliest een i (ognon) en waterlelie een ph (nénufar).

De nieuwe regels, de nouvelle orthographe (.pdf), werden in 1990 opgesteld, maar nooit definitief ingevoerd onder druk van taalpuristen. Dat betekende dat leraren en uitgevers van tekstboeken zelf mochten kiezen welke spelling ze aanhielden. Nu de schoolboeken overstappen op nieuwe spelling, komt er dus een generatie die daarmee opgroeit.

Het intellectuele geweten van de natie, de deftige Académie française, heeft de nieuwe regels goedgekeurd, maar benadrukt dat mensen die aan de oude spelling willen vasthouden dat gewoon mogen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl