VVD-gemeenteraadslid Kathalijne de Kruif
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Werkstraf geëist tegen VVD-politica in drugszaak

De Maarssense ex-politica Kathalijne de Kruif hoeft van het OM niet de cel in voor het witwassen van drugsgeld en het plegen van valsheid in geschrifte. Tegen de voormalige VVD-fractieleider is een voorwaardelijke celstraf geëist met een proeftijd van twee jaar. Ook wil justitie een werkstraf van 240 uur. Dat schrijft RTV Utrecht.

De Kruif zou deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die zich bezighield met het kweken en verkopen van hennep. Volgens justitie blijkt onder meer uit tapgesprekken en filmpjes die ze kreeg dat ze wist van de drugspraktijken. Tegen andere verdachten, onder wie de partner van De Kruif, werden deze week celstraffen tot 4,5 jaar geëist.

Dure aankopen

De VVD-politica zou de opbrengsten van de hennepteelt hebben witgewassen door contant auto's, een jetski, een boot en een caravan aan te schaffen. De spullen stonden op haar naam, maar werden niet door haar gebruikt.

In haar woning lag een gasdrukpistool en in getapte telefoongesprekken deed de Maarssense uitspraken die erop zouden kunnen duiden dat ze van de hennepteelt wist. Zo zei ze dat haar partner "even water aan het geven was" en zei ze over een plantage in Klazienaveen "Die grote?".

Overal een antwoord op

De Kruif was ook vanochtend in de rechtbank. Ze overlegde geregeld met haar advocate en schreef ook mee. Vorige week wist de oud-politica veel vragen van de rechter te pareren. Ze verklaarde onder meer dat de verkoop van sieraden haar extra geld had opgeleverd. "De Kruif heeft echt overal antwoorden op. Lukt het even niet, dan probeert ze vragen anders te beantwoorden. Ze blijft kalm", zei verslaggever Mark van der Wel van RTV Utrecht toen over de zaak.

Het OM eiste vandaag tegen De Kruif zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De maand die overblijft zat ze al in voorarrest. In de zaak van De Kruif speelt haar voorbeeldrol als politica mee. Aan de andere kant kreeg ze daardoor ook veel aandacht in de media en kan dat weer tot een lagere straf leiden.

De uitspraak is op 10 maart.

Advertentie via Ster.nl