Bart van U. in de rechtszaal
NOS Nieuws

Bart van U.: ik heb Els Borst vermoord om euthanasiewet

De verdachte van de moord op oud-minister Els Borst heeft voor de rechtbank een bekentenis afgelegd. Bart van U. noemt als motief dat Borst verantwoordelijk was voor de euthanasiewet. Hij noemde de moord "een goddelijke opdracht".

Van U. legde de verklaring af achter gesloten deuren, in bijzijn van zijn advocaat, rechters en de rechter-commissaris. Vanmorgen gaf hij aan dat hij een verklaring wilde afleggen. Tot vandaag beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Van U. heeft ook toegegeven dat hij in de periode voorafgaand aan de moord verschillende keren bij Borst aan de deur is geweest.

Els Borst werd in februari 2014 in de garage van haar huis in Bilthoven met messteken om het leven gebracht. Een jaar later bracht Van U. zijn zus om het leven in de flat waar hij samen met haar woonde. Deze moord bekende hij al eerder. Beide vrouwen zijn met messteken om het leven gebracht.

Observatie

Een psychiatrisch rapport over hem van het Pieter Baan Centrum zou waarschijnlijk op 17 februari klaar zijn. Het Openbaar Ministerie wilde Van U. na zijn bekentenis opnieuw twee weken laten opnemen, zodat zijn bekentenis meegenomen kon worden in de eindconclusie, maar de rechtbank heeft dat verzoek afgewezen.

Van U. voelde er niets voor, zei hij aan het eind van de zitting. Ook zijn advocaat zei dat het geen meerwaarde zou hebben als hij er toch niet aan meewerkt.

De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor eind maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl