Marc Dullaert: 'We moeten over onze schaduw heenspringen'

Vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert wil aanblijven als waarnemend Kinderombudsman, tot er een opvolger is gevonden. Dat zegt hij in een interview met de NOS.

"De wet zegt dat er een Kinderombudsman moet zijn en dat dreigt nu weg te vallen. Daarom moet die functie zo snel mogelijk worden ingevuld", zegt Dullaert. 

"De wet zegt ook dat er de mogelijkheid is om een waarnemer te benoemen. Laat mij nou die zes maanden die nodig zijn om een nieuwe Kinderombudsman te vinden als waarnemer die functie vervullen. Op die manier voorkom je dat er een gat valt en dat belangrijke zaken stil komen te liggen."

Dullaert doelt daarmee op zaken als de jeugdzorg en de opvang van jeugdige asielzoekers. "Laten we over onze eigen schaduw heen stappen en zorgen voor continuïteit. We moeten voorkomen dat ik niet alleen de eerste, maar meteen ook de laatste Kinderombudsman ben."

Het gaat me aan het hart dat het instituut verloren dreigt te gaan.

Kinderombudsman Marc Dullaert

Op de vraag wat hij vindt van het besluit van de Nationale ombudsman dat hij geen tweede termijn krijgt, wil Dullaert niet ingaan. "Mijn ambtstermijn is afgelopen, en de nieuwe ambtstermijn is aan de ombudsman. Ik vind het belangrijk dat we nu uit de crisis komen. Ik denk dat we terug moeten gaan naar de basis: het instituut ombudsman. Het gaat niet om personen, maar om de continuïteit. De belangen van de kinderen moeten geborgd worden", zegt hij.

Dullaert benadrukt dat hij zelf over zijn schaduw heen springt in het belang van de kinderen. "Ik heb alle reden om op 1 april af te zwaaien, maar ik bied mezelf als waarnemer aan. Het gaat me aan het hart dat het instituut en al dat werk dat we hebben gedaan, verloren dreigen te gaan."

Eerste reactie

Dullaert reageert met het interview voor het eerst in het openbaar op zijn aanstaande vertrek. Vorige week werd bekend dat de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, Dullaert niet wil voordragen voor herbenoeming. 

Het leidde tot de ophef, onder meer in de politiek. Een petitie die oproept tot het aanblijven van Dullaert werd in korte tijd tienduizenden keren ondertekend.

Politiek

Ook de Tweede Kamer vindt het belangrijk dat er in ieder geval een Kinderombudsman is, maar wil zich inhoudelijk niet mengen in de zaak. Het is aan Van Zutphen zelf om een vervanger van Dullaert aan te wijzen. "Hoe hij dat doet, is aan de ombudsman."

De PvdA en VVD gaan de petitie-oproep om Dullaert in functie te houden, ook niet steunen.

STER reclame