Hulp zelfdoding bij 'voltooid leven' blijft strafbaar

ANP

Hulp bij zelfdoding aan mensen die hun leven "voltooid" vinden, blijft strafbaar. De commissie-Schnabel ziet geen noodzaak om de wet aan te passen. 

Volgens de commissie van wijzen, die is ingesteld door minister Schippers, zijn er weinig oude mensen die om euthanasie vragen, zonder dat zij medische klachten hebben. 

Het merendeel heeft "een opeenstapeling aan ouderdomsklachten", waardoor er sprake is van "ondraaglijk en uitzichtloos lijden". 

Daarmee voldoen zij aan de criteria van de Wet toetsing levensbeëindiging (WTL) en kunnen zij de hulp van een arts inroepen. 

Familieleden

De commissie-Schnabel wil vanwege de "veiligheid, deskundigheid en toetsbaarheid" niet dat familieleden of vrienden kunnen worden ingeschakeld.

Er komt ook geen zelfmoordpil of 'pil van Drion', waarmee mensen zelf het moment van hun overlijden kunnen bepalen. 

Het kabinet heeft laten weten dat het voor de zomer met een reactie komt. 

Commissie-Schnabel

Deze commissie van wijzen is in 2014 ingesteld door minister Schippers en moest onderzoeken of de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding moeten worden uitgebreid. De commissie bestaat uit zeven wetenschappers met verstand van recht, zorg en/of filosofie. 

Aanleiding om de commissie in te stellen was de rechtszaak tegen Albert Heringa, die in 2008 zijn 99-jarige moeder hielp. De rechter oordeelde dat hij schuldig was aan hulp bij zelfdoding, maar legde geen straf op. 

STER Reclame