Agenten gisteravond in de trein bij Landgraaf NOS

De NS en de spoorwegvakbonden hebben vanmiddag spoedoverleg over de veiligheid van het NS-personeel. Aanleiding is de steekpartij gisteravond in een trein van Deutsche Bahn van Heerlen naar Duitsland. Daarin werd een Duitse conducteur door een zwartrijder neergestoken. Hij ligt met verwondingen in het ziekenhuis. De Nederlandse machinist die zijn collega te hulp kwam, raakte niet gewond.

Voor de vakbonden is de maat vol, zeggen ze. Vorig jaar zijn afspraken gemaakt om na 22.00 uur en op risicotrajecten een tweede conducteur mee te laten rijden. Die extra conducteurs zijn er nog steeds niet. Volgens de bonden treuzelt de NS. Zij eisen onder meer dat de werving onmiddellijk start. 

"We praten al maanden over de extra bezetting", zegt Wim Eilert, bestuurder bij de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC). "We willen dat de NS op álle avonden de treinen dubbel bemenst. De NS moet actief nieuw personeel gaan werven, en stoppen met tussenoplossingen."

Acties

Als de NS vanmiddag geen concrete toezeggingen doet, sluit de VVMC acties niet uit.

Vakbond CNV vindt het nog te vroeg voor acties, want "de bonden en de NS zien allebei het belang van maatregelen", zegt bestuurder Evert Jan van de Mheen. Maar CNV eist wel dat NS meer haast maakt met de dubbele bezetting in treinen. "De NS blijft dat maar vertragen."

De vakbonden pleiten verder voor extra politie op de stations en in treinen. "Agenten moeten daar preventief aanwezig zijn", aldus Eilert.

STER reclame