Bekerwinst Utrecht in 1985 kreeg gestalte bij PSV

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jan WIllem van Ede over PSV-FC Utrecht in 1985
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jan Willem van Ede herinnert zich 21 mei 1985 nog als de dag van gisteren. "En nou heb ik ook wel iets met data." Het was de dag van PSV - FC Utrecht in de halve finales van de KNVB-beker. In Utrecht bleef het 0-0, de return in Eindhoven werd de dag van Jan Willem van Ede.

Utrecht hield stand. De 2-2 na verlenging betekende dat strafschoppen de beslissing moesten brengen. Het was al een klein wonder dat Utrecht zo ver was gekomen. "Ik denk dat er niet veel wedstrijden zijn geweest waarin een keeper zoveel ballen op goal kreeg", graaft Van Ede in zijn geheugen.

Ranselen

Op de twee goals na ranselde hij alles uit zijn doel. Vol vertrouwen ging Van Ede dan ook de strafschoppenserie in. Hij stopte er een en vervolgens miste nog een PSV'er zijn pingel. Maar de arbiter vond dat Van Ede te vroeg bewoog. Overnemen dus. De bal ging er alsnog in. "Ik dacht dat ik gek werd."

Het was uiteindelijk René van der Gijp die namens PSV de beslissende penalty over het doel schoot. Van Ede: "En toen wonnen we de finale ook nog, van Helmond Sport. Schitterend voor de club en mooi voor de stad."

Penaltysyndroom

Mocht het vanavond weer op strafschoppen uitdraaien, dan heeft Van Ede wel vertrouwen in de keeper van FC Utrecht. "Robbin Ruiter is iemand die wel een penalty kan stoppen." PSV is gewaarschuwd, zeker nu de club al acht van de laatste twaalf penalty's niet heeft benut.

STER Reclame