NOS Nieuws

'Nederlands asielbeleid is relatief streng'

Nederland is binnen de EU een van de landen met het strengste asielbeleid. De kans op een verblijfsvergunning is kleiner dan in bijvoorbeeld Duitsland, België en Zweden.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens het WODC zijn de verschillen in het toelatingsbeleid tussen Europese landen voor het eerst onderzocht.

Niet soepel

Hoewel Nederland streng is, krijgen volgens het WODC veel asielzoekers een status. Dat komt omdat hier relatief weinig mensen naartoe komen die geen kans maken op een vergunning, uit landen in Oost-Europa of West-Afrika bijvoorbeeld.

Er komen veel kansrijke vluchtelingen naar Nederland, met name uit landen als Syrië en Eritrea en ook uit Afghanistan en Irak.

Een onderzoeker van het WODC zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de vrees dat Nederland te soepel is, ongegrond blijkt te zijn. Als het percentage verblijfsvergunningen gecorrigeerd wordt op basis van de landen van herkomst van vluchtelingen, dan blijkt Nederland juist streng.

Restrictief

"Uit het onderzoek blijkt dat Nederland eerder een relatief restrictief dan een relatief soepel land is. Dit betekent dat Nederland van een groep asielzoekers afkomstig uit hetzelfde herkomstland relatief minder personen een status verleent ten opzichte van andere lidstaten", schrijft staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer.

Hij wil dat Nederland als EU-voorzitter zorgt voor harmonisatie van het toelatingsbeleid in de EU. Er moet een netwerk van experts komen dat ervoor moet zorgen dat asielverzoeken vluchtelingen uit bepaalde landen hetzelfde beoordeeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl