1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

'Syrië-overleg opgeschort omdat Assad aanvallen opvoert'

Het overleg over Syrië in Genève is opgeschort omdat de regering van president Assad met steun van Rusland de aanvallen op de oppositie heeft geïntensiveerd. Dat heeft een hoge VN-functionaris gezegd tegen persbureau Reuters. 

De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, schortte gisteren het overleg op. Sinds het begin van de gesprekken afgelopen vrijdag is er nog geen vooruitgang geboekt. De vertegenwoordigers van de Syrische regering en de oppositie geven elkaar daar de schuld van. 

De Syrische regering zegt dat de oppositie is teruggefloten door Saudi-Arabië, Qatar en Turkije. De oppositie beschuldigt Damascus van het dwarsbomen van het overleg. Hun onderhandelaar zegt niet meer te willen overleggen als er niet eerst iets op de grond verandert.

Pauze

Er is nu een pauze ingelast tot 25 februari. De anonieme VN-functionaris denkt dat hiervoor is gekozen omdat de VN niet geassocieerd wil worden met de Russische escalatie in Syrië. Die kan volgens hem de onderhandelingen compleet ondermijnen.

"Als je het laat voortsudderen en het klapt echt uit elkaar, dan kan het wel eens lang duren voordat de gesprekken weer opgestart worden", zegt correspondent Sander van Hoorn over de tactiek van De Mistura. "Vandaar dat hij hoopt dat in de tussentijd iets verandert op de grond of dat er iets in de achterkamertjes iets gebeurt waardoor een nieuwe situatie ontstaat."

Strategische overwinningen

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zegt dat de Syrische regering eerder lijkt te denken aan een militaire oplossing dan aan een politieke. De voortdurende en steeds heviger aanvallen door het Syrische leger, gesteund door Russische gevechtsvliegtuigen, wijzen daarop, zegt Kerry. 

Gesteund door de Russische luchtaanvallen, Iraanse strijders en de Libanese Hezbollah behaalde het regeringsleger enkele strategische overwinningen de afgelopen dagen. "Op zo'n moment ziet de partij die aan de winnende hand lijkt niets in onderhandelingen", stelt Van Hoorn. 

Kerry heeft de Syrische regering nogmaals gevraagd om te stoppen met het bombarderen van de oppositie en het belegeren van burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl