Ook de vuurtoren Texel is op Open Monumentendag te bezichtigen Alias 0591 / Flickr - Creative Commons by-2.0

Open Monumentendag blijft nog zeker vijf jaar bestaan, dankzij een schenking van 1,7 miljoen euro. Het evenement dat jaarlijks een miljoen bezoekers trekt, dreigde te verdwijnen omdat de hoofdsponsor ermee ophield. 

Tijdens Open Monumentendag in het tweede weekend van september zetten duizenden monumenten hun deur open voor het grote publiek. 

Op het Goed Geld Gala in Amsterdam heeft de BankGiroLoterij in totaal bijna 63 miljoen euro verdeeld onder 69 culturele organisaties. 

Open kerken

Museum Catharijneconvent in Utrecht ontving 925.000 euro voor het project 'Het grootste museum van Nederland'. Het museum selecteert daarvoor twaalf beeldbepalende kerken in Nederland, die opengesteld worden voor het publiek. 

Het Amsterdamse Tropenmuseum, het Leidse Museum Volkenkunde en het Afrika Museum in Berg en Dal krijgen samen 565.000 euro om wachtruimtes op treinstations komende zomer in te richten als kleine musea, met voorwerpen uit hun eigen collecties. 

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht ontvangt 864.000 euro voor een nieuwe attractie: een wagon waarin bezoekers alles kunnen leren over treintechniek.  

De BankGiroLoterij verdeelt jaarlijks de helft van haar opbrengst onder culturele doelen. Dit jaar was er sprake van een recordopbrengst. 

STER reclame