Demonstranten protesteren tegen de komst van een asielzoekerscentrum bij het gemeentehuis ANP

Weer schrapt een gemeente plannen voor de opvang van asielzoekers na hevige protesten van omwonenden. In het Brabantse dorp Heesch komt geen opvang voor 500 asielzoekers, wat volgens een meerderheid van de lokale partijen een te groot azc is. Twee weken geleden liep een demonstratie tegen de plannen uit op ongeregeldheden.

Het is niet de eerste keer dat een azc-protest uit de hand loopt en de gemeenteraad daarop tegen opvang stemt. Begin oktober vorig jaar verhinderen demonstranten in Purmerend een gemeenteraadsvergadering over de komst van een azc. De raad wijst het plan om 750 asielzoekers op te vangen in twee leegstaande scholen een week later af.

Rellen

Later die maand hangt er een grimmige sfeer bij een inspraakavond in Steenbergen. "Vol is vol", roepen de tegenstanders van een opvang voor zo'n 600 vluchtelingen. Ze jouwen de burgemeester en een voorstander uit. Een afgezwakt plan om 300 asielzoekers op te vangen, haalt het eind november niet in de gemeenteraad.

In Geldermalsen gaat het voor het eerst echt mis. Half december wordt de raadszaal ontruimd als demonstranten door de hekken bij het stadhuis breken en met vuurwerk en stenen gooien. De gemeente trekt het voornemen om 1500 asielzoekers op te vangen in en de burgemeester biedt haar excuses aan

Demonstranten in Geldermalsen raakten slaags met de Mobiele Eenheid William Hoogteyling / Hollandse Hoogte

Overigens zijn er ook plaatsen waar wel protest was, maar de plannen voor asielopvang tóch gewoon doorgaan. In Enschede komt een opvang voor 600 asielzoekers in de wijk Esmarke, ondanks hevige tegenstand van omwonenden, compleet met halve varkenskoppen. En boze Rotterdammers weten niet te verhinderen dat er de komende vijf jaar 600 asielzoekers worden opgevangen in Beverwaard.

Inspraakavonden hoeven trouwens niet vol geweld of gescheld te zitten om resultaten op te leveren. Verontruste inwoners van Otterlo, verenigd onder de leus ‘100=OK, 600 NEE’, overtuigen tijdens een kalm verlopen inspraakavond burgemeester Van der Knaap dat zijn plan niet wenselijk is.

De bijeenkomst over Otterlo NOS / Marc Hamer

STER reclame