Minister Jeanine Hennis van Defensie (l) en de Duitse defensieminister Ursula Von der Leyen
NOS Nieuws

Nederlandse en Duitse marine gaan intensief samenwerken

De Nederlandse en Duitse marine gaan intensief samenwerken. Morgen zetten Defensieminister Hennis en haar Duitse collega Von der Leyen aan boord van het marineschip de Karel Doorman hun handtekening onder een samenwerkingscontract.

Duitsland wordt medegebruiker van de Karel Doorman, een logistiek ondersteuningsschip. Het Seebataillon van de Duitse marine wordt opgenomen in de Koninklijke Marine. Het Seebataillon bestaat uit onder andere duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts.

Het is voor het eerst dat een eenheid van het Duitse leger onder het gezag komt van een ander land, in dit geval Nederland. Andersom is dat al het geval. Duizenden militairen van de Luchtmobiele Brigade vallen bijvoorbeeld onder een Duitse commandant. En een Nederlandse tankeenheid is samengegaan met de Duitse Eerste Pantserdivisie.

Overmorgen, op 5 februari, zit Nederland als EU-voorzitter de informele defensieraad voor in Amsterdam. Daar komen alle ministers van defensie van Europa bij elkaar om te praten over samenwerking. Het doel is daardoor geld te besparen en minder afhankelijk te worden van de Verenigde Staten.

Nederland heeft als boodschap dat het organiseren van kleine, concrete samenwerkingsverbanden sneller gaat en beter werkt dan toewerken naar één Europees leger.

Eerder ging Nederland al de samenwerking aan met België voor de F16's en de JSF, en met de Royal Airforce van Groot-Brittannië op het gebied van onbemande vliegtuigen en vliegopleidingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl