Militanten van Islamitische Staat in Syrië (foto: november 2015) Hollandse Hoogte

De regeringspartijen VVD en PvdA blijven steggelen over de Nederlandse missie om IS te bombarderen. Vorige week besloot het kabinet de missie niet langer tot Irak te beperken. Nederlandse F-16's gaan ook doelen in Syrië bombarderen. Het kabinet nam dat besluit, nadat ook de PvdA met de uitbreiding akkoord was gegaan. Een ruime Kamermeerderheid steunt de bombardementen in Syrië.

Maar VVD en PvdA verschillen van mening over de vraag wat er precies mag worden gebombardeerd. VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt dat ook doelen mogen worden aangevallen die strikt genomen niet alleen de aanvoerlijnen van IS treffen. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan olie-installaties en gelddepots. Volgens de VVD kunnen dat legitieme doelen zijn en moeten de "operationele beperkingen" zo klein mogelijk worden gehouden. "De hele oorlogseconomie die IS draaiende houdt, moet worden aangepakt". 

VVD heeft nog veel vragen over missie-Syrië

De PvdA is veel terughoudender. Woordvoerder Servaes ziet weinig in het aanvallen van gelddepots en olie-installaties. Op basis van het humanitair oorlogsrecht mogen civiele doelen niet worden aangevallen, benadrukt de PvdA. "De kans is heel groot dat depots en installaties een civiele functie hebben en het is staand beleid dat de krijgsmacht dan beperkt is in haar mogelijkheden."

Beide Kamerleden benadrukken overigens dat politici alleen de "kaders schetsen" en dat de professionals dat militair moeten toepassen. Commandant der Strijdkrachten Middendorp zei vanochtend in de Tweede Kamer dat hij met de aanpak van het kabinet uit de voeten kan. Middendorp zei verder dat een van de redenen dat de Nederlandse deelname aan de missie in juni ophoudt, is dat de bommen dan op zijn.

PvdA: niet de illusie hebben dat je IS kan wegbombarderen

STER reclame