Donald Trump en Ted Cruz tijdens een debat in december 2015 AFP

Donald Trump zegt dat zijn Republikeinse rivaal Ted Cruz op verschillende manieren fraude heeft gepleegd bij de voorverkiezingen in Iowa. Hij eist nieuwe verkiezingen of het schrappen van Cruz' resultaten.

Trump, die maandenlang ruim aan kop ging in Iowa, verloor de voorverkiezingen maandag van Cruz met 27,6 tegen 24,3 procent.

De miljardair beschuldigt de Cruz-campagne ervan dat die op de verkiezingsavond een persbericht heeft verspreid dat een andere Republikeinse presidentskandidaat, Ben Carson, ermee ophield. Carsons aanhangers werden daarop opgeroepen om voor Cruz te kiezen.

Daarnaast zouden duizenden mensen in Iowa zogenaamde kiezerscertificaten van Cruz hebben gekregen, waarop ze een onvoldoende kregen. Ze konden hun "fatsoen als kiezer" opvijzelen door op de senator uit Texas te stemmen. 

Ook zou Cruz zijn kiezers hebben voorgelogen door te zeggen dat Trump voor Obama's hervorming van de gezondheidszorg en voor abortus is. "Allemaal leugens", twittert Trump.

Ted Cruz reageert laconiek op de beschuldigingen. Hij zegt dat Trump zich maar bij de Democraten moet aansluiten, omdat ook Bernie Sanders twijfelt aan de resultaten in Iowa.

STER reclame