NOS Nieuws

VS-opslag in Limburg voor veiligheid Europa

Nederland gaat met de Amerikanen afspraken maken over opslag van Amerikaans materieel op de voormalige NAVO-werkplaats in het Zuid-Limburgse Eygelshoven. Het kabinet heeft inmiddels ingestemd met een verzoek daartoe van de Amerikanen. Dat schrijft minister Hennis van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om materieel van een 'U.S. Armored Brigade Combat Team'.

"Prepositionering van Amerikaans materieel in Eygelshoven is onderdeel van de geruststellende maatregelen van de NAVO in het licht van de verslechterde veiligheidssituatie in Europa", schrijft Hennis.

Een en ander vloeit voort uit afspraken die in het najaar van 2014 op de NAVO-top in Wales werden gemaakt om oostelijke bondgenoten te helpen.

Solidariteit

Volgens Hennis onderstreept opslag van Amerikaans materieel in Nederland "de bondgenootschappelijke solidariteit" en is het een "herbevestiging van de trans-Atlantische band". Bovendien leidt de komst van de Amerikanen tot werkgelegenheid in de regio Zuid-Limburg", aldus Hennis.

Tot 2008 waren er ook Amerikaanse activiteiten in Eygelshoven, maar die werden beëindigd en het complex werd in 2011 gesloten. De regionale werkgelegenheid die toen verloren ging kan nu opnieuw een impuls krijgen, denkt Hennis. Nederland en Amerika zullen de komende maanden gesprekken voeren over de verdere afspraken.

De voormalige NAVO-werkplaats in Eygelshoven kwam in april vorig jaar in het nieuws toen daar het gevaarlijke chroom-6 werd gevonden.

Jeanine Hennis-Plasschaert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl