Nuon
NOS Nieuws

Lage energieprijzen duwt moederbedrijf Nuon in rode cijfers

Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, noteerde vorig jaar een historisch verlies van 2,1 miljard euro. Door de lage elektriciteitsprijzen zit het bedrijf in zwaar weer.

"Door de lastige omstandigheden staan wij voor een grote uitdaging," zegt topman Magnus Hall in een toelichting. "Vooral omdat het er niet naar uitziet dat die elektriciteitsprijzen op korte termijn weer zullen stijgen."

Zes jaar geleden kocht het Zweedse Vattenfall Nuon voor meer dan 10 miljard euro, maar veel plezier heeft het daar nog niet aan beleefd. Sindsdien de overname heeft Vattenfall al 6 miljard op Nuon moeten afschrijven, dit jaar kwam daar nog eens 700 miljoen euro bovenop.

Stilstaan

Een groot aantal van de peperdure centrales is overbodig geworden door een overschot aan energie op de markt. Dat geldt ook voor de Magnumcentrale in de Eemshaven. De splinternieuwe centrale kostte ruim een miljard euro, maar staat nog steeds voor twee derde stil.

Eerder kondigde Vattenfall aan dat alle kolenactiviteiten in Duitsland in de verkoop gaan. Het gaat daarbij om zo'n 60 terawattuur per jaar, of ongeveer 10 procent van de totale Duitse elektriciteitsproductie.

Een andere grote kostenpost voor Vattenfall is de ontmanteling van de kerncentrales in Duitsland. Dat kost miljoenen. Daarom hoopt het bedrijf dat de Duitse overheid hun tegemoetkomt.

We zitten in een transformatiefase, zegt de topman van Vattenfall. "Energiemarkten zullen er totaal anders uitzien in de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl