EPA
NOS Nieuws

'Bewijs voor zika-overdracht via seks geleverd in Dallas'

In Dallas (Texas) heeft iemand het zika-virus opgelopen door seksueel contact met een besmet persoon die onlangs in Venezuela was geweest. Dat meldt de lokale gezondheidsautoriteit DCHHS. Daarmee is volgens de DCHHS bewezen dat het virus seksueel overdraagbaar is. De mug die het virus verspreidt, is nog niet in Texas aangetroffen.

Over de geïnfecteerde is uit privacy-overwegingen niets bekendgemaakt. Als het om een zwangere vrouw gaat, bestaat er een risico op afwijkingen bij de baby.

Tot nu toe waren er pas twee gevallen bekend waarbij het zika-virus zou zijn overgedragen door seksueel contact. In 2013 was er een anonieme man uit Tahiti die het virus in zijn sperma had. Vijf jaar eerder was een bioloog uit Colorado met zika teruggekomen uit Senegal. Hij zou het virus hebben overdragen aan zijn vrouw.

In Engeland werd eerder al gewaarschuwd voor mogelijke seksuele overdraagbaarheid van het virus. Britse mannen die in een land zijn geweest waar het zika-virus heerst, krijgen het advies bij thuiskomst een maand lang condooms te gebruiken.

Het virus verspreidt zich snel door Latijns-Amerika. Vandaag kwam de eerste melding van een infectie in Chili, bij iemand die in het buitenland was geweest.

In Nicaragua is het aantal geïnfecteerden opgelopen tot vijftien. Twee patiënten zijn in verwachting. Het virus wordt in verband gebracht met een te kleine schedel en hersenafwijkingen bij baby's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl