Links: Robert en Richard Bot. Rechts: Fien en Emma.
NOS Nieuws

Zoek de verschillen: tweelingfoto's geëxposeerd

De tweelingbroers Robert en Richard Bot hebben geen relaties. "We doen zo veel samen, dan word je echt maatjes. Bij ons is één plus één eigenlijk drie". De broers zijn een van de 24 tweelingen die geportretteerd zijn voor de expositie Double Dutch.

"Het is heel bijzonder, ze vallen eigenlijk als puzzelstukjes in elkaar", zegt fotografe Bodine Koopmans. Ze fotografeerde voor het project tweelingen van 3 tot 93 jaar. Sommigen eeneiig en nauwelijks van elkaar te onderscheiden, anderen waarbij de verschillen duidelijker zichtbaar zijn. "Als de een wat zwakker is, wordt de andere sterker", merkte Koopmans tijdens het fotograferen.

Links: Jentje Compagner en Klaasje Brinkman uit Staphorst. Rechts: Maud en Puck Kessels.

Die samenhang is goed te zien bij de zussen Jentje en Klaasje. "We doen ook dingen hetzelfde als we niet samen zijn", vertelt Klaasje Brinkman. "Mijn zus was op vakantie in Zeeland. Na de vakantie bleken we, los van elkaar, precies dezelfde kleren te hebben gekocht."

Terwijl sommige tweelingen lief en leed met elkaar delen, proberen Puck en Maud juist uit elkaars buurt te blijven. "We zijn expres naar een andere middelbare school gegaan", zegt Maud Kessels. "We hockeyen al samen, het is anders echt te veel. Je wordt erg als één persoon gezien en dat willen we niet meer."

  • NOS
  • Eller en Koopmans

De tentoonstelling is een samenwerking met de VU, waar tweelingen worden bestudeerd. VU-wetenschapper Dorret Boomsma: "In eerder onderzoek werd vooral gekeken naar overeenkomsten, maar de laatste jaren is er meer interesse gekomen voor de verschillen tussen eeneiige tweelingen."

Een van de onderzoeksvragen was waarom de een te zwaar is en de ander niet. "Vaak wordt aangenomen dat mensen afvallen door te sporten of mensen denken dat je minder dik bent als je rookt. Maar dat is allemaal niet waar", vertelt Boomsma. "Het enige dat telt, is hoeveel iemand eet. Of je nu sport of rookt of niet, alleen als je meer eet dan je tweelingbroer of -zus, word je dikker."

Bodine Koopman werkte samen met fotografe Monique Eller anderhalf jaar aan het project. De tentoonstelling Double Dutch is tot 5 april te zien in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl