EPA

Voor het eerst sinds de vluchtelingenstroom vorig jaar begon aan te zwellen, zijn er meer vrouwen en kinderen dan mannen onderweg naar West-Europa. Volgens de VN-kinderorganisatie Unicef maken vrouwen en kinderen nu zestig procent uit van alle vluchtelingen die zich bij de Grieks-Macedonische grens melden. 

Een op de drie asielzoekers die de gevaarlijke oversteek wagen van Turkije naar Griekenland, is een kind. Dat betekent dat zich nu drie keer zoveel kinderen tussen de vluchtelingen bevinden als een half jaar geleden. Sommigen reizen in het gezelschap van hun familie, anderen zijn alleen op pad.  

Mogelijk valt hun aandeel nog hoger uit, omdat veel minderjarigen pas hun leeftijd noemen als ze hun bestemming hebben bereikt en zich laten registreren, zegt Unicef.    

Geen verklaring

In juni 2015 bestond bijna driekwart van alle vluchtelingen uit mannen. Unicef geeft geen verklaring voor de veranderde samenstelling van de vluchtelingenstroom. 

Het kinderfonds wijst erop dat de vrouwen en kinderen die onderweg zijn, meer bescherming nodig hebben dan nu wordt geboden. Vooral kinderen blijken een makkelijke prooi voor smokkelaars en mensenhandelaars.

Afgelopen weekend maakte de Europese politieorganisatie Europol bekend dat zeker 10.000 kinderen die alleen naar Europa zijn gekomen, worden vermist.  

STER reclame